Cu o capacitate de 5.000 de locuri, Sala Polivalentă din Constanța va beneficia de o sală de competiții care va fi omologată de forurile de specialitate pentru derularea de evenimente sportive de handbal, baschet sau volei de nivel național, dar și de nivel european și mondial. Proiectul include și spații dedicate sportivilor (sală de antrenament, sală de forță, sală de fitness, vestiare, cabinete medicale), spații dedicate presei (studiouri pentru transmisii radio-tv), spații dedicate publicului (cafenele, alimentație publică, grupuri sanitare), dar și spații administrative și de agrement cu multă verdeață. Noua sală polivalentă va putea găzdui și evenimente culturale, conferințe, concerte sau festivaluri.
Compania Națională de Investiții (CNI) a semnat, în data de 17 decembrie 2018, contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții “Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța” cu Asocierea S.C. Euromateria S.R.L, S.C. Aduro Impex S.R.L, Conpat Scarl – Delta CON S.R.L, Research Consorzio Stabile S.C. ARL. Valoarea contractului de finanţare este de 67.913.330,34 lei.
Sala de sport propusă ocupă la sol cca. 9.820 mp, fiind desfășurată pe 3 niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri. Potrivit CNI în aceste momente lucrările la Sala Polivalentă din zona Badea Cârțan sunt realizate în proporției de 20%, iar termenul de finalizare ar proiectului este 11 mai 2022.
Din punct de vedere funcțional, clădirea cuprinde: zona terenului de joc cu caracter multifuncțional dimensionată și dotată corespunzător pentru terenul de handbal, baschet și volei, cu zonă de protecție specifică fiecărui sport, conform instrucțiunilor fiecărei federații sportive în parte, zona gradenelor, care va asigura locurile pentru publicul spectator, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.
În plus, baza sportivă este prevăzută cu o sală de antrenamente, dimensionată, de asemenea, conform regulamentelor federațiilor de specialitate. Totodată, proiectul dispune de spații pentru publicul spectator, sportivi, spații administrative, spații destinate securității și organizatorilor de evenimente, spații de depozitare și spații tehnice, precum și spații funcționale și operaționale, în vederea asigurării unei funcționări eficiente, conformă cu standardele și normativele în vigoare. Nu în ultimul rând, baza sportivă va beneficia de spații pentru dotări secundare de tip comercial cafenele, magazine cu caracter sportiv și de spații special amenajate pentru transmisiuni sportive, presă și VIP.
Mihaela GIUGLEA