Ludovic Orban a vorbit despre ajutorul acordat până acum pentru HoReCa

0
294
Ludovic Orban. FOTO Cătălin SCHIPOR

ANAT a cerut în cursul zilei de 19 octombrie, prin intermediul unei scrisori deschise, „un sprijin real din partea statului pentru agențiile de turism“. În replică, premierul Ludovic Orban a ieșit public și a enumerat ajutorul acordat până acum de stat pentru întreg segmentul HoReCa.

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile de sprijin adoptate până în prezent pentru sprijinirea sectorului HoReCa, puternic afectat de pandemia cu virusul SARS-CoV-2.

„Sunt foarte multe măsuri pe care le-am adoptat: scutirea impozitului specific, posibilitatea de anulare sau de scutire pe impozitul pe clădiri, taxa de clădiri, taxa de ocupare a domeniului public, măsura de șomaj tehnic și programul flexibil de muncă, respectiv Kurzarbeit, pe care l-am implementat încă de la 1 septembrie, IMM Invest, iar în acest caz HoReCa se situează pe locul 3 în clasificația tipurilor de companii care au beneficiat de credite. Sigur, s-a discutat și despre alte posibile forme de sprijin. Când vom conveni asupra acestora, vom decide. Pe de altă parte, să nu uităm că avem și programul de granturi, în valoare de 1 miliard de euro, dintre care 350 de milioane sunt pentru capital de lucru pentru domeniile care au fost cele mai afectate de restricțiile impuse din cauza pandemiei. De asemenea, sunt și alte programe care vin în sprijinul HoReCa, precum cel lansat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, privind energia verde pentru restaurante și hoteluri. Prin urmare, am aplicat o varietate de forme de sprijin. Sigur că, din păcate, nu suntem noi de vină că a apărut această pandemie”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a subliniat că în toate țările în care a fost constatată o creștere a numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 s-a luat decizia de a fi închise anumite activități, printre care și servirea în unitățile publice de tip restaurante sau cafenele.

„Pe de altă parte, hotelurile sunt deschise, iar pentru clienții acestora se poate servi masa în interiorul restaurantelor. Am încercat să păstrăm un echilibru și să nu generăm interdicții brutale”, a adăugat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.