Ludovic Orban, în deschiderea conferinței CONAF de la Constanța: “Pregătim o măsură de susținere a companiilor pentru a nu mai concedia angajații”

0
542

Universitatea Ovidius – Constanța a fost gazda conferinței organizate de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), eveniment la care au fost invitate mai multe personalități ale județului Constanța, printre care amintim Ovidiu Cupșa – director al CERONAV, Mohammad Murad – președintele Federației Patronatelor din Turism, Sorin Rugină- rectorul Universității Ovidius, precum și alte persoane de seamă.

Conferința organizată la Constanța face parte dintr-o serie de evenimente care au rolul de a prezenta proiectul intitulat ”Pactul pentru muncă”, inițiat în 2019 și care are ca scop identificarea de soluții viabile care să conducă la flexibilizarea pieței forței de muncă din România.

Potrivit reprezentanților CONAF, anul acesta antreprenorii și administrațiile publice centrale și locale au pus la punct o formă de colaborare, la care au aderat patronate și confederații, într-un dialog cu factorii de decizie, cu scopul implementării măsurilor de stimulare a dezvoltării economiei  din România.

Primul care a luat cuvântul în cadrul acestei întruniri, organizată la Constanța, a fost primul ministru Ludovic Orban, care a participat online, prin skype, neputând fi prezent și fizic. Premierul a trecut în revistă câteva planuri ale Guvernului în legătură cu temele dezbătute, referitor la piața muncii.

”În următoarea perioadă, pe lângă măsura activă pe care am decis-o pe o perioadă de 3 luni, pentru cei care au fost în șomaj tehnic, și anume, aceea de a sprijini reluarea activității la companiile în care își desfășoară activitatea, prin alocarea a 41,5 la sută din salariul brut, de asemenea, prin măsura activă de plată a 50 la sută din salariu, tot pentru o perioadă de 3 luni, pentru categoriile vulnerabile, aceeași măsură am introdus-o, pentru prima oară, și pentru cetățenii români care au muncit în altă țară, care șli-au pierdut locul de muncă și care se află în căutarea locului de muncă în România. Pe lângă aceste măsuri care sunt în vigoare, în perioada următoare pregătim o măsură care nu a funcționat în România. La nivel european a fost aprobat un program care are ca principal obiectiv de a sprijini măsuri active de menținere a locurilor de muncă în situații de criză economică și care finanțează măsuri privind programul de muncă flexibil. În această săptămână vom avea o primă dezbatere pe proiectul de ordonanță de urgență care să asigure implementarea acestei forme de măsură activă, finanțat tot de la nivel european. În principiu, este un program simplu: când o companie, din cauza unei crize economice, este confruntată cu o reducere a cererii sau a cifrei de afaceri, ca să nu fie obligată să dea afară angajați, statul asigură plata unei părți din salariul angajatului, pe o perioadă limitată, iar compania nu va mai fi nevoită să concedieze angajatul respectiv, până în momentul în care își revine economic, cât mai aproape de normal.

Pregătim și o măsură activă pentru alt tip de angajați, cum ar fi lucrătorii sezonieri, dar și o măsură activă pentru zilieri, astfel încât să stimulăm și aceste forme de contracte, cum ar fi în domeniul HoReCa, în agricultură, care apelează la astfel de contracte”, a precizat primul ministru Orban, prin Skype, în deschiderea întrunirii găzduită de Universitatea Ovidius.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.