Luptă strânsă la licitaţiile pentru înnisipare: giganţii lumii în domeniul construcţiilor se bat pentru proiectul de reabilitare a litoralului românesc

0
2437
foto: Litoralul Romanesc

Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc a fost redusă eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus României 33 de hectare de plajă nouă până în 2015. În momentul de faţă, se derulează a doua fază a proiectului. Valoarea estimată a investiției în etapa 2 este de peste 2 miliarde de lei, iar zonele care vor beneficia de acest proiect sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai. Proiectul implică înnisiparea artificială a plajelor, construirea, extinderea și înlocuirea structurilor costiere precum anrocamentele pentru stabilizarea plajelor și digurile de larg, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare.

La licitaţia pentru această a doua etapă de reabilitare a plajelor, prin înnisipare, s-au înscris 10 firme şi asocieri. Anunțul de participare publicat în Sistemul de Achiziţii Publice în data de 25 decembrie (anul trecut) se referă la lucrarea „Proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție“, iar termenul de finalizare este 2023.

Focus Press ataşează articolului anunţurile de participare la licitaţii (firme şi subcontractori – vezi imaginile de mai sus!) şi vă prezintă firmele participante, după cum urmează:

  • Baggerwerken Decloedt en Zoon NV, Loturile: 10, 11, 6, 7, 8, 9;
  • Jan de Nul NV, Lot: 7;
  • Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, Loturile: 8, 9, 7;
  • Jan de Nul NV, Lot: 9
  • Asocierea Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC, BESIX, SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Loturile: 8,9;
  • Asociere: Rohde Nielsen A/S (Leader), BESIX, SIX CONSTRUCT AL DUQM  LLC, SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Lot:10;
  • Asociere: CCCC DREDGING (GROUP) CO., LTD. (Leader), SAGA LOGISTICS MANAGEMENT, CDR INTERNATIONAL BV, Loturile:11, 6, 7, 9;
  • Asociere: Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC, SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, BESIX, Lot: 7;
  • Asociere: Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC, BESIX, SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Lot: 6;
  • Asociere: Rohde Nielsen A/S (Leader), BESIX, SIX CONSTRUCT COMPANY  LIMITED, SIX CONSTRUCT AL DUQM  LLC, Lot:11.

Conform reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, lucrările pentru lotul 6, care se referă la reabilitarea litoralului în zona Costineşti, sunt estimate ca valoare la suma de 296.189.808 lei; lotul 7 – Olimp este estimat la 314.082.136 lei; lotul 8 – lucrări în zona Jupiter-Neptun, estimat la suma de 220.037.600 lei; lotul 9 – zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, estimat la 426.472.118 lei; lot 10 – zona Mangalia-Saturn, estimat la 270.746.039 lei; lot 11 –2 Mai + consolidare faleză, 145.891.016 lei.

Importanţa lucrărilor este subliniată în următorul document postat de Guvernul României:

http://apepaduri.gov.ro/wp-content/uploads/2018/06/Proiect-reducerea-eroziunii-costiere-faza-II-2014-2020.pdf

Având în vedere magnitudinea lucrărilor, precum şi sumele puse la bătaie în cadrul acestui proiect de anvergură, precum şi incidentele de la prima etapă, este de aşteptat ca şi acum să existe contestaţii la licitaţie, cât şi ingerinţe din partea unor specialişti care încearcă să pună mâna pe anumite contractele adiacente.

Însă, conform actualei conduceri a Administraţiei Naţionale Apele Române, un proiect de asemenea importanţă strategică beneficiază şi de suport din partea structurilor de specialitate, care monitorizează întreaga procedură de atribuire a contractelor.

Referitor la firmele înscrise pentru această etapă a proiectului, de precizat că sunt din Belgia, Olanda, Danemarca ş.a. şi sunt adevăraţi giganţi în domeniul construcţiilor.

Citeşte şi:

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.