În contextul răspândirii focarului de pneumonie virală (COVID-19), Ministerul Afacerilor Externe informează că transportul aerian în Republica Populară Chineză se desfășoară la capacitate redusă, date fiind restricțiile impuse de autorități. La acest moment, toate zborurile internaționale spre Beijing sunt redirecționate spre alte aeroporturi, unele dintre acestea fiind la o distanță considerabilă de capitală.
La aterizarea în Republica Populară Chineză, toate persoanele sunt plasate în carantină instituționalizată, individual, timp de 14 zile, într-un centru desemnat, pe cheltuială proprie, fără posibilitate de părăsire a spațiului. Copiii sub 14 ani pot fi plasați în carantină cu unul dintre părinți, iar cei care depășesc această vârstă pot fi plasați într-o cameră individuală, pe întreaga perioadă de efectuare a carantinei. Călătorii nu pot alege centrul în care vor efectua carantina. De asemenea, în funcție de evoluția situației, autoritățile locale ale provinciilor și orașelor pot dispune măsuri cu efect imediat, printre care se numără și restricții sau interdicții de a părăsi sau de a pătrunde în anumite zone. În funcție de oraș, pot exista restricții de transport intern sau între orașe, precum și condiții de utilizare exclusivă a anumitor mijloace auto desemnate pentru transport. Călătoriile la nivel intern pot fi condiționate de efectuarea unui număr de teste moleculare (tip PCR) sau/și pentru anticorpi (test de sânge), atât la decolare, cât și în localitatea de destinație, în funcție de măsurile impuse local. Călătoria internă este condiționată de utilizarea unor mini-aplicații mobile, disponibile doar pe platformele locale WeChat și Alipay. Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea călătoriilor până la normalizarea situației.
Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în Republica Populară Chineză să urmeze măsurile de precauție și igienă recomandate în aceste situații și să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, să evite spațiile aglomerate, precum și contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii.
Purtătorii de pașapoarte turistice sunt obligați la intrarea în Republica Populară Chineză să se supună prelevării de date biometrice (prelevarea amprentelor). Cetățenii străini care nu stau la hotel sau în locații cu management centralizat, au obligația de a se înregistra la secția de poliție locală, la 48 de ore după sosire. Rata de criminalitate este, în general, scăzută, iar actele de violență sunt rare. Au existat, însă, cazuri izolate de atacuri armate, cu precădere în spații publice. Cetățenii străini nu au reprezentat o țintă specială a acestor atacuri. Este recomandat ca cetățenii străini să aibă în permanență pașapoartele cu ei, pentru a putea arăta viza atunci când organele abilitate solicită aceasta. Ministerul Afacerilor Externe recomandă vigilență sporită în spațiile publice dens populate și în timpul sărbătorilor naționale.
Conform legilor chineze, introducerea următoarelor bunuri în Republica Populară Chineză este strict interzisă: arme, muniție, explozibili, monedă contrafăcută, materiale printate, filme, medii de stocare care cuprind articole care sunt împotriva intereselor politice, economice, culturale sau morale ale Chinei. Călătorii sunt obligați să declare transportul acestora la poarta de „bunuri de declarat” din aeroport. Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția asupra faptului că Lista completă de bunuri interzise la import poate fi consultată pe pagina Administrației Vamale Chineze. La această listă se adaugă și produsele alimentare din carne sau lactate, care pot fi confiscate la pătrunderea în Republica Populară Chineză.
C.S.