Magistrații au respins acordul de recunoaștere în cazul lui Valeriu Iorga, în dosarul ARSVOM

0
187
Palatul de Justiţie, foto: Focus Press

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța, la data de 27 septembrie 2022, au respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu procurorii DNA Serviciul Teritorial Constanța. Menționăm că este vorba de dosarul ARSVOM.

”Respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, D.N.A., Serviciul Teritorial Constanţa cu inculpatul Iorga Valeriu, fără antecedente penale, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, prevăzută și pedepsită de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art.292 alin.1 C.pen, obiect al cauzei penale nr. 62/P/2022. Dispune continuarea urmăririi penale faţă de inculpatul Iorga Valeriu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influență, prevăzută și pedepsită de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art.292 alin.1 C.pen. În baza art. 275 alin. (3) c.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, potrivit minutei judecătorești.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Precizăm că este vorba despre dosarul ARSVOM, fiind vorba și de alte persoane implicate.

Spre exemplu, în unul dintre rechizitorii, procurorii au reținut că, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma “Administratia Fluviala a Dunarii de Jos” au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii , ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.

Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții.

L.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.