MAI a semnat un acord cu Patriarhia. Vela: Voluntarii și echipajele de ordine publică vor distribui Lumina Sfântă

0
1262

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susţinut marţi, începând cu ora 19,30, declaraţii de presă, la sediul MAI. Vela a făcut precizări importante despre cum vor primi românii Lumina Învierii și Sfintele Paști. “Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) privind distribuirea Sfintei Lumini”, a spus Vela într-o declaraţie la sediul MAI.

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA la sediul MAI

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA, la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marţi, 14 aprilie 2020

În urma unui acord între BOR și MAI, s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată (prescuri) va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile. În declarația pe propria răspundere, credinciosul va face precizarea numele lăcășului de cult la care se va deplasa.
Distribuirea Sfintei lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20.00.

Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuitrii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sf. Lumina în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.


Ce trebuie să respecte credincioșii:

 • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afară curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.
 • În declarația pe propria raspundere, la locul deplasarii, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.

Declarații Vela:

 • MAI a semnat un acord cu Patriarhia Română. Vom sprijini Patriarhia la impărtirea pastilor si a luminii de Inviere oamenilor
 • Astazi am semnat cu preafericitul Daniel un acord de sustinere si sprijin din partea tuturor fortelor coordonate in starea de urgenta de catre MAI
 • Intre BOR si MAI s-au stabilit urmatoarele: painea binecuvantata (prescuri) va fi distribuita credinciosilor in zilele de vineri si sambata, in intervalul 07.00-17.00, in toate parohiile de catre angajatii bisericii si voluntari, bineinteles cu respectarea distantei sociale
 • În declarația pe propria raspundere, la locul deplasarii, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
 • Fortele MAI vor asigura siguranta publica pe toata perioada Sfintelor Pasti
 • Angajatii parohiei si voluntarii, in calitate de organizatori, vor asigura respectarea distantei sociale pe perioada distribuitrii pastilor, avand ca semn distinctiv o banderola alba pe brat.
 • Distribuirea Sfintei lumini adusa de la Ierusalim se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica, sambata seara incepand cu ora 20.00.
 • Credinciosii vor putea iesi in proximitatea casei, in afara curtii sau a imobilului in care locuiesc, dar cu evitarea aglomeratiei, pastrand restrictia de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.
 • Echipajele care actioneaza in posturile fixe (pe drumuri nationale) sau la punctele de frontiera vor oferi sfanta lumina persoanelor aflate in trafic sau persoanelor care tranziteaza frontiera.
 • În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă, cu ajutorul personalului Ministerului de Interne, de la centrele episcopale la Parohiile din zonele carantinate.
 • În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sf. Lumina în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
 • Echipajele care acționează în posturile fixe, cele pe care le vedeți în intersecții sau pe drumurile europene, naționale, județene, comunale, cât și cele de la punctele de frontieră aflate în misiuni coordonate de MAI, vor oferi Sf Lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepțiilor de circulație prevăzute în ordonanțele militare anterioare, sau persoanelor care tranzitează frontiera.
 • Cadrele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sf Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.