O zonă de referință din municipiul Constanța va fi revitalizată prin proiectul „Îmbunătățirea mediului urban în cartierul Compozitori“. Este vorba de transformarea spațiului industrial de pe strada Eliberării nr. 46, terenul pe care a funcționat sediul RAR Constanța, într-un parc destinat activităților recreative, cu zone de odihnă, relaxare, sport, picnic și spații de agrement. Despre amenajarea acestui parc se vorbește încă de la începutul anului 2021 și iată-ne la începutul lui 2025, iar proiectul nu a fost transpus, încă, în realitate. Deși cetățenii așteaptă cu interes acest parc, Primăria se află tot la faza birocratică, urmând ca, în următoarea perioadă, să fie demarată licitația pentru demolarea clădirilor de pe teren.
Ideea construirii unui parc în locul fostului sediu al Registrului Auto Român (RAR) Constanţa, de pe strada Eliberării, a fost anunțată la începutului anului 2021, de Felicia Ovanesian, pe atunci city manager al municipiului Constanța. „Facem un parc! Relocăm RAR-ul într-o zonă adecvată activității, reducem în consecința traficul, mai ales cel greu, absolut incompatibil cu zona locuințelor colective! Recuperăm terenul și îl transformăm în parc, pentru uzul cetățenilor atât de greu încercați de activitatea RAR în zonă! Nițică răbdare, să se aprobe bugetul și dăm drumul la proiect!“, declara, la acel moment, Felicia Ovanesian.
Un an mai târziu, prin toamna anului 2022, RAR Constanța și-a mutat activitatea într-un sediu nou, localizat în comuna Agigea, cu acces direct din DN 38 Agigea – Negru Vodă.
În același an, primarul Vergil Chițac oferea detalii despre proiectul viitorului parc. „Din spațiu industrial, în suprafață verde: amenajăm un nou parc în Cartierul Compozitori. De ce să lăsăm terenurile nefolosite să se degradeze, când le putem transforma în oaze de liniște și bunăstare? De la această premisă, continuăm amenajarea de noi spații verzi în Constanța. De această dată, ne îndreptăm atenția către un spațiu industrial situat pe strada Eliberării 46, pe care îl vom transforma într-o oază de verdeață. Urmărim, astfel, să reducem poluarea din zonă și să creștem confortul locuitorilor din proximitate. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de pe 29 iunie, când vom aproba Studiul de Fezabilitate, principalii indicatori tehnico-economici și valoarea totală estimativă a investiției, de aproximativ 10 milioane de lei (inclusiv TVA). Proiectul noului parc cuprinde dotări şi echipări destinate activităţilor recreative pentru populaţie“.
Zis și făcut. În ședința de pe 29 iunie 2022, consilierii locali municipali au aprobat documentația realizată pentru obiectivul de investiții „Îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori“.
Tot atunci a fost adoptat și proiectul de hotărâre prin care s-a decis alipirea terenului în suprafață de 9.570 de metri pătrați, situat în municipiul Constanța, de pe strada Eliberării nr. 46, având număr cadastral 220974, astfel încât suprafața totală a terenului situat pe strada Eliberării nr. 46 Sector II Troleibuze, aflat în domeniul public al Municipiului Constanța, va fi de 10.044 de metri pătrați, cu număr cadastral 256899, conform planului de amplasament și delimitare a imobilului. Prin urmare, terenul pe care urma să fie demarat proiectul amenajării parcului dispune de 10.044 de metri pătrați.
Doi ani mai târziu, în vara anului 2024, Consiliul Local Constanța a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori“, estimând o valoare totală de aproximativ 8,3 milioane de lei, TVA inclus. Proiectul a fost depus și la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța, iar instituția abilitată de mediu anunța că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului.
Proiectul pentru îmbunătățirea mediului urban în zona Inel 2 presupune amenajarea unui parc în locul fostului RAR, ce va fi destinat activităților recreative pentru populație, cu zone de odihnă și relaxare, sport, zone pentru picnic, spații de agrement (locuri de joacă pentru copii și adolescenți) și un spațiu pentru întâlniri intracomunitare, cu fântână amenajată.
În august 2024, Primăria a anunțat finalizarea proiectului tehnic pentru noul parc și intenția de a demara achiziția lucrărilor de construcție. De asemenea, a fost inițiată elaborarea expertizei tehnice pentru demolarea construcțiilor existente pe teren (sediul fostului RAR). Proiectul a fost depus în cadrul programului Interreg VI-A România – Bulgaria/ Prioritatea 2: O regiune mai verde, în parteneriat cu Municipalitatea Balcic.
Demolare de aproape 5 milioane de lei
Tot anul trecut, Municipalitatea a atribuit contractul pentru serviciul de proiectare în vederea demolării imobilului de pe strada Eliberării nr. 46 din municipiul Constanța. Firma care se ocupă de lucrări este Mega Proiect Construct SRL, valoarea contractului fiind de 155.000 de lei, fără TVA.
Contractul prevede achiziția serviciului de proiectare (expertiză tehnică, Proiect Tehnic, Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare, avize, altele) în vederea demolării imobilului situat pe strada Eliberării nr. 46 din municipiul Constanța. Etapa I vizează expertiza tehnică care este necesară pentru demolarea / desființarea clădirilor și platformei de pe teren. Etapa a II-a se referă la elaborarea documentațiilor necesare obținerii avizelor solicitate prin certificatul de urbanism și Etapa a III-a – elaborarea documentației tehnică aferentă autorizației de desființare/ demolare (DTAD), elaborare proiect tehnic de execuție a lucrărilor de demolare și detalii de execuție, inclusiv verificarea tehnică de calitate proiecte. Totodată, contractul cuprinde și Etapa a IV-a, care vizează asistența tehnică din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor de demolare.
Societatea Mega Proiect Construct a fost înființată în data de 28 martie 2006, având sediul pe strada Trandafirilor nr. 150 din comuna Băneasa, județul Constanța. Administrator este Emil Mureș Ilie, iar asociat, Maria Mureș Ilie. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2023 a fost de 842.707 lei, profitul de 560.099 de lei, iar datoriile, de 263.204 lei, cu doi angajați.
Cele cinci corpuri de clădire aflate pe teren se află într-o stare precarǎ, fiind avariate. Întrucât imobilele se află într-o stare avansată de degradare, acestea vor fi supuse demolării. Ea se va realiza pe etape, astfel: acoperişul / planșeul peste parter, pereții, pardoseala, fundațiile. Urmează transportul deșeurilor rezultate, aducerea pământului de umplutură (pământ vegetal) și, ulterior, nivelarea terenului.
În octombrie 2024, administrația locală a obținut și autorizația de demolare pentru clădirile insalubre, permițându-se, astfel, începerea lucrărilor de demolare și pregătirea terenului pentru amenajarea parcului.
În urma elaborării devizului general actualizat, valoarea totală estimată a lucrărilor de demolare este în cuantum de 4.116.432,74 lei fără TVA, respectiv 4.890.325,63 lei TVA inclus, din care construcții-montaj de 3.119.296,38 lei fără TVA, respectiv 3.711.962,69 lei TVA inclus.
Deocamdată, clădirile se află încă în picioare, iar tot terenul s-a transformat într-o parcare imensă, spre bucuria locuitorilor din zonă.
Conform reprezentanților Primăriei Constanța, a fost finalizat proiectul tehnic și a fost obținută autorizația de construire, iar în perioada următoare, urmează să fie lansată și achiziția pentru demolarea fostului sediu RAR
Andreea CONDURACHE

