Eolica Dobrogea SRL, deținătoarea parcului eolian de la Cogealac, a intrat în faliment, iar lichidatorul judiciar anunță o licitație pentru vânzarea bunurilor societății. Se vor vinde 28 de parcele de teren din Cogealac, Fântânele și Mihai Viteazu, diverse bunuri mobile, inclusiv echipamente IT și remorci. Licitația va avea loc pe 21 octombrie 2024, la sediul lichidatorului din București.
Lichidatorul judiciar al Eolica Dobrogea SRL, deținătoarea parcului eolian de la Cogealac, aflată în faliment, anunță organizarea unei proceduri de licitație pentru vânzarea mai multor bunuri ale societății. Vorbim de 28 de parcele de teren situate în comunele Cogealac, Fântânele și Mihai Viteazu, cu un preț de pornire de 2.515.514 lei. De asemenea, se vor vinde și bunuri mobile, inclusiv echipamente IT și trei remorci, localizate în Cogealac, cu un preț de pornire al licitației de 1.460 de lei.
Procedura de licitație se va desfășura în data de 21 octombrie 2024, la ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din București. Firma a intrat în faliment la cererea creditorilor Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA și Iberdrola Renovables Energia SA.
Procedurile privind falimentul SC Eolica Dobrogea au fost deschise în 2013, la scurt timp după darea în folosință a celei mai mari unități eoliene onshore din Europa, care a avut loc în 2012. Asociatul unic al Eolica a fost firma constănțeană C-Tech SRL. Aceasta din urmă a intrat, la rândul ei, în insolvență, la cererea Eolica Dobrogea SA, în calitate de debitor. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în data de 29 august, iar instanța a dispus, luni, 2 septembrie, intrarea în procedura simplificată a falimentului, fără perioadă de observație a debitoarei, fiind desemnat un lichidator judiciar.
În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW. Spaniolii anunțau atunci că vor finaliza toate investițiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. În 2011, Iberdrola a început construcția primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, iar în aceeași perioadă a început și decăderea Eolica Dobrogea, partenerii anunțând că abandonează parcul eolian de la Cogealac.
Numele lui Corneliu Dică a apărut și într-un dosar penal, alături de numele unui fost senator de Constanța și fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții, ambii fiind acuzați de comiterea unor infracțiuni, fostul politician fiind acuzat că a luat mită 1,5 milioane de euro, iar afaceristul, că a făcut blat cu acesta și a dat declarații mincinoase, totul în legătură cu parcul eolian de la Cogealac. El a scăpat, însă, de acuzații anul trecut, când răspunderea penală s-a prescris.
Andreea CONDURACHE