Mai multe locuințe de tip familial și centre de zi vor fi construite în câteva localități constănțene, în cadrul proiectului “Dizabilitatea nu este o barieră”

0
1782

Mai multe locuințe de tip familial și centre de zi vor fi construite în câteva localități constănțene, în cadrul proiectului ”Dizabilitatea nu este o barieră”. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a lansat acest proiect, obiectivul general fiind creşterea calității vieții pentru 150 de persoane adulte cu dizabilități aflate în instituții de tip rezidențial de mare capacitate, prin oferirea de servicii alternative de tip locuințe protejate (LP), coroborate cu servicii sociale de tip centru de zi (CZ).

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Durata de implementare a proiectului este din 12 mai 2020 până pe 13 mai 2023, iar valoarea proiectului se ridică la suma de 7.578.435,07 lei.

Pentru început se propun spre construire astfel de locuințe în:

-localitatea Topraisar, strada Teilei, nr. 16, (patru locuințe),

-localitatea Chirnogeni, strada Prelungirea Cerealelor nr 2-8 (patru locuințe),

-localitatea Nicolae Bălcescu, strada Gării, nr. 2A, 2B, 2C (trei locuințe),

-localitatea Băneasa, strada Trandafirilor, nr. 179bis (patru locuințe).

”Contribuția din fondul social european este de 25%, contribuția din bugetul național este de 13% din valoarea proiectului, iar contribuția DGASPC asigurată de Consiliul Județean Constanța este de 2% din valoarea proiectului reprezentând aproximativ 151 de mii de lei.

Pe lângă obiectivul general pe care ni-l dorim să îl atingem, avem pe obiective specifice: facilitarea tranziției persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul centrelor rezidențiale de mare capacitate către serviciile alternative de tip locuințe protejate si centre de zi (…) crearea unui sistem de informare coordonată între DGASPC și unitățile administrativ teritoriale, ONG din Constanța cu activitate în domeniul social în vederea implementării procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin derularea unor caravane de conștientizare și semnare a minim 20 de acorduri de parteneriat (…) Iar cel de-a l treilea obiectiv și ultimul este furnizarea de servicii sociale de tip locuință de tip protejată și centrul de zi”, a declarat managerul proiectului, Marina Epure.

”Îi rog pe colegii mei să aibă mare încredere în acest proiect care nu se face altceva decât să ne întărească nouă conștiința că am făcut ce trebuie pentru persoanele care au nevoie de sprijinul nostru (…) Și la Cumpăna s-a realizat un parteneriat, DGASPC, Consiliul Județean Constanța și Guvernul Irlandei. La început toată lumea era speriată, cumpănenii spuneau: ”Ce face primărița, ne aduce aici persoane cu dizabilități? Niciunul nu este al nostru. Ce să caute în localitatea noastră?”. Au fost discuții, dar încet, încet au văzut ce construcții frumoase se ridică, cât de mult de îngrijesc de ei. Și pentru mine, după atâția ani de zile, vreau să spun că, după cinci ani de zile, comunitatea i-a acceptat în totalitate. Îi ducem la slujbă, la evenimente, facem curățenie împreună în parc. S-au implicat în comunitate”, a declarat Mariana Gâju, primarul din Cumpăna.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.