Mai multe primării din județ trebuie să restituie milioane de euro companiilor care dețin parcuri eoliene în zona lor

0
627

Au apărut problemele în comunele constănțene pe raza cărora au fost înființate parcurile eoliene. Asta pentru că acestea trebuie să restituie circa 100 de milioane de euro companiilor care dețin aceste parcuri, bani încasați între 2014 – 2019 sub formă de impozit pe clădiri.

Timp de cinci ani, primăriile mai multor comune din județele Constanța și Tulcea, precum Fântânele, Târgușor sau Pantelimon, au încasat mulți bani de la proprietarii parcurilor eoliene, milioane de euro, bani care, spun primarii, au fost investiți în comune. Asta pentru că exista un cadru legal care impunea impozitarea clădirilor, iar turnurile de susținere a turbinelor erau considerate ”clădiri”. Numai că, între timp, situația s-a schimbat, după ce o instanță a decis că aceste turnuri nu pot fi încadrate în categoria ”clădiri”.

”Nu orice construcţie reprezintă o clădire în sens fiscal, elementele de bază ale unei clădiri în sens fiscal sunt pereţii, acoperişul şi încăperile ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse etc. Ori, rezultă că turbina eoliană este un echipament complex care transformă energia cinetică a vântului în energie electrică”, se arată în motivarea judecătorilor, în sentința pronunțată în 2020, rămasă definitivă.

Din acest motiv, primarii din aproximativ 16 comune din Constanța și Tulcea trebuie să restituie peste 100 de milioane de euro. Majoritatea primarilor și-au exprimat îngrijorarea că nu vor avea bani să-I returneze și că riscă un colaps financiar.

Este de așteptat să apară multe dosare civile, pe rolul instanțelor, prin care investitorii să solicite restituirea sumelor de bani pe care le-au achitat în acești cinci ani sub formă de impozit pe clădiri.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.