Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan „ROTA“ și Primăria Constanța au donat zece scutere electrice medicale unor constănțeni cu dizabilități locomotorii.
Asociația ROTA, împreună cu Primăria Municipiului Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, a venit în ajutorul persoanelor cu dizabilități locomotorii și al celor cu mobilitate redusă, printr-o donație de zece scutere electrice medicale, în valoare totală de 9.000 euro.
Marți, 28 septembrie, în Constanța, zece persoane cu dizabilități aflate în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială Constanța au primit scuterele electrice pentru mobilitate, pentru a putea să își desfășoare activitățile zilnice în mod independent.
„Colaborarea mea cu reprezentanții ROTA datează din mandatul de senator, când făceam parte din grupul parlamentar de prietenie cu Taiwan. Mulțumesc Asociației ROTA, alături de care putem să oferim bucuria independenței de mișcare unor oameni pentru care acest lucru era o povară. Sper ca, pe viitor, tot mai multe persoane ce suferă de astfel de afecțiuni să poată beneficia de asemenea dispozitive“, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.
Scuterele electrice medicale sunt produse de compania taiwaneză Karma și importate în România de Ecoprotech Engineering, o companie din Buzău.
„Dreptul la liberă mișcare este considerat un drept fundamental în Carta Socială Europeană. Cu un număr de peste 200.000 de persoane cu dizabilități fizice, România are de depus un efort masiv în direcția eliminării încălcării acestui drept. La momentul de față, multe dintre persoanele care se confruntă cu această problemă sunt nevoite să trăiască în izolare, cu efecte negative asupra calității vieții și accentuând sentimentul de neputință.
E greu să ne imaginăm că, pentru unii dintre noi, o simplă plimbare în parc sau a merge la cumpărături sunt obiective dificil de îndeplinit. Prin această donație, vrem să oferim autonomie persoanelor care se confruntă cu un handicap locomotor, astfel încât să recapete acces fizic în societate și să poată desfășura în mod independent activitățile de zi cu zi. Ceea ce îmi doresc cu adevărat este ca stereotipurile și tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse persoanele cu dizabilități să fie șterse din gândirea colectivă“, a declarat Constantin Damov, președintele Asociației ROTA.
Acțiunea se încadrează în „Săptămâna europeană a mobilităţii“, o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.
V.I.