Maia Morgenstern despre sărbătoarea evreiască Purim: ”E veselie! E obligatoriu! E lege! E voie! E bună! E voie bună! Așa cere tradiția! Așa E porunca”

0
119

Anul acesta la data de 25 spre 26 februarie a.c., într-o zi de joi spre vineri comunitatea evreiască a sărbătorit Purimul, mult așteptata sărbătoare evreiască.

Purim este o sărbătoare evreiască care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic și este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul ebraic, la a 14-a zi a lunii ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor. Ca, și în alte sarbători evreiești, Purim începe de la apusul de soare în ziua precedentă. 

Cu această ocazie mult îndrăgita actriță Maia Morgenstern a descris această sărbătoare importantă pentru comunitatea din care face parte în stilul specific. Astfel aceasta a scris pentru metropolaconstanța.ro următoarele:

E veselie! E obligatoriu! E lege! E voie! E bună! E voie bună!!!! Așa cere tradiția! Așa E porunca! Chef și glume! Măști și râs și mult umor! Mare întrebare, mare! Țin minte din copilărie disputa: ce se mai contraziceau mătușile, ba chiar se certau: Purim este sau nu este sărbătoare?!? Și dacă este, e o sărbătoare mare sau una mică!?! E o sărbătoare importantă sau una lipsită de… Ce mai tevatură, câte discuții între mătușile mele aprige și atotcunoscatoare?!?

Spune un vechi proverb Evreiesc: Guturaiul nu e boală și Purim-ul nu e sărbătoare!!! Ba este, spunea Tanti Leia!!! Ba nu, zicea Baby Polea! Și dacă e sărbătoare și tradiția spune să mâncam humăntaș (urechi de Haman sau buzunare, cum doriți. Alte discuții interminabile. Chestie de traducere, că erau filoloage mătușile, da!), păi atunci să mâncam humăntaș.

Da! Dar care este cea mai bună rețetă de… Și când trebuie pregătite cu două zile înainte de Purim sau cu o singură zi? Dar în ajun de sărbătoare se ține post: postul Esterei! Da, postul e post! Dar: Purim e sărbătoare?!?! Și iar ceartă!!! Că nu se lasă nici una. Până venea Titi, unchiul Titi, Isac Rapaport și ne liniștea pe toți! Ne îmbrățișa pe toți, le pupa pe mătuși de le zăpăcea și le dansa. Și parcă nu se supărau așa de tare… Freilach! Zol zain Freilach! Sa fim veseli și fericiți și bucuroși! Ce?? Fac mătușile gălăgie? Foarte bine! Merge!!! Că-i Puriiim! Cu un pahar de vin ( sau mai multe), cu un cântecel, cu o glumă! Înțepătoare, uneori, dar merge: că-i Purim! Și avem măști!!!

Purim Sameach!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.