Maia Sandu: Ziua Culturii trebuie sărbătorită întregul an

0
45

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Ziua Națională a Culturii trebuie sărbătorită tot anul, pentru că nu există doar o zi a culturii, ci cultura fiecărui gest și moment. Deoarece cultura este și cum îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt.

„Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an. Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind; cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim și ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înțelegem potențialul și prezentăm această unicitate lumii întregi.

Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri. Important e să ne apreciem talentele și bogăția spirituală nu doar atunci când acestea se manifestă în alte țări, ci din momentul în care vedem prima sămânță de talent în copiii și tinerii noștri. Fără cultură și educație nu există prosperitate. Nu există toleranță, empatie și coeziune socială“, a transmis președintele Maia Sandu.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău și București, președintele Republicii Moldova a acordat mai multor oameni de cultură din țară Medalia „Mihai Eminescu“ și diverse titluri onorifice. În semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi și pentru devotamentul lor față de profesie.

De asemenea, pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii găgăuze, a conferit titlul de „Colectiv Artistic Emerit“ Ansamblului de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava“ din orașul Comrat

Lista laureaților poate fi văzută aici: https://bit.ly/3rmEKHy.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.