Managerul Spitalului Județean Constanța: “Nu mai face față stația de oxigen. Se lucrează la capacitate maximă în Reanimare”

0
4640
Echipaje medicale în curtea SCJU Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Este o situație fără precedent în spitalele din România. Toate secțiile ATI sunt pline și se lucrează la capacitate maximă. Medicii sunt epuizați, iar autoritățile caută soluții pentru a gestiona cât mai bine pandemia de COVID. Dacă numărul de cazuri în următoarea săptămână va avea o pantă ascendentă, există posibilitatea ca toate unitățile să fie transformate în spitale COVID pentru că, până la urmă, medicii sunt nevoiți să asigure asistență medicală pacienților care au cea mai mare nevoie. Numai că acest lucru va fi extrem de dificil de suportat de către populație la modul general. Există și pacienți cu boli cronice, acutizați și managementul va fi extrem de dificil.

Centrul Multifuncțional de Sănătate din Năvodari, aflat în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, nu va fi luat în calcul ca unitate suport COVID, pentru că aici lipsește infrastructura necesară. Nu există stație de oxigen, dar nici medici specialiști de Anestezie Terapie Intensivă pentru tratarea cazurilor de COVID.

Mă îndoiesc că la Năvodari va fi centru COVID, pentru că lipsește infrastructura. Trebuie oxigen, medici ATI, personal. Nu este infrastructură suficientă acolo. Asta nu înțelege nimeni. Problema nu sunt spațiile, problema este oxigenul și personalul medical, care este insuficient. Spațiu există. Nu mai există oxigen și nu mai există personal medical suplimentar. Asta trebuie să înțelegem“, a declarat, pentru Focus Press, prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța. Nici edilul Florin Chelaru nu și-ar dori ca unitatea pe care a reușit să o deschidă în Năvodari să devină suport COVID. Directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, ec. Cristina Mihaela Schipor, spune că nu s-au făcut demersuri în acest sens.

Cadrele medicale depun toate eforturile necesare și caută soluții pentru a gestiona și trata în mod corespunzător toți pacienții care au nevoie de serviciile medicale ale Spitalului Județean. Managerul celei mai mari unități sanitare de la malul mării susține că mai există spații la Spitalul Județean unde pot fi cazați bolnavii, dar lipsește oxigenul.

Noi avem încă spațiu unde putem caza, dar nu avem oxigen. Nu mai face față stația de oxigen. Avem stația noastră de oxigen. Lucrează la capacitate maximă acum. Vin pacienți, pleacă alții. Se lucrează la capacitate maximă în Reanimare“, a declarat prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.