Spitalul Municipal Mangalia este sufocat de pacienți și se confruntă cu un deficit de medici. Managerul unității sanitare din sudul litoralului atrage atenția asupra faptului că pe raza municipiului Mangalia își desfășoară activitatea șase medici de familie, care au în competență și atribuții pediatrice, iar pacienții pot apela la aceștia pentru a nu aglomera urgența spitalului.
„Ne amintim cu toții cum părinții noștri ne duceau frecvent la cabinetul medicului de familie pentru tratamente, vaccinări, diagnostice sau rețete medicale.
Mai mult decât atât, în cazul nou-născuților, acești medici se deplasau la domiciliu, unde lunar se realizau măsurători (înălțime și greutate), se ofereau sfaturi mamei pentru o alimentație sănătoasă a bebelușului, precum și alte indicații specializate pentru îngrijirea copilului.
De asemenea, conform legii, aceste cabinete medicale au obligația de a administra tratamente injectabile în mod gratuit, atât copiilor, cât și adulților!“, a transmis managerul Spitalului Mangalia, Alina Dan.
În plus, în municipiul Mangalia există mai multe cabinete medicale individuale de pediatrie, cum ar fi:
– Policlinica Mangalia (dr. Popițanu M.);
– Centrul Medical de lângă farmacia Minifarm de la gară (dr. Zaharia I.);
– Clinica Dr. Bun, situată la etajul băncii BCR (dr. Jianu M. și dr. Popa D.).
Activitatea medicală în cadrul Spitalului Municipal Mangalia se desfășoară în regim de spitalizare continuă, de urgență sau de zi. Toate cazurile sunt gestionate de medicii de gardă, inclusiv cele pediatrice.
„Singurul medic pediatru disponibil își desfășoară activitatea de luni până vineri, între orele 8:00 și 14:00, în cadrul serviciului de urgențe. Ulterior, acesta preia secția de pediatrie, unde evaluează copiii internați.
În intervalul de timp rămas, activitatea pediatrică este preluată de medicul urgentist pentru adulți, care este de gardă 24 de ore. Acesta examinează starea copilului și, dacă este necesar, solicită consultul medicului ortoped (în caz de luxații, entorse sau fracturi) sau al medicului chirurg (pentru tăieturi, înțepături sau alte situații).
Se efectuează investigații radiografice, iar dacă starea de urgență impune transferul către o altă unitate cu medic pediatru disponibil non-stop, această decizie se ia doar cu acordul părintelui însoțitor.
Niciun copil care se prezintă în urgență nu este neglijat, neevaluat sau netratat indiferent de ziua sau ora la care ajunge în spital. Dimpotrivă, se depun eforturi susținute pentru a depăși această situație de criză.
Permanent se lansează posturi la concurs și se fac demersuri pentru a informa instituțiile relevante (D.S.P., M.S., universități, alte spitale) care ne pot sprijini cu detașarea sau chiar transferul de medici pediatri.
Totuși, avem nevoie și de colaborarea dumneavoastră! Vă rugăm să apelați la serviciile de urgență doar în situații reale de urgență. În primul rând, adresați-vă medicului de familie pentru o evaluare inițială sau consultați unul dintre medicii pediatri menționați anterior.
Spitalul este destinat gestionării problemelor grave de sănătate, urgențelor medicale și bolilor cronice care necesită internare, investigații sau recuperare pe termen lung. Nu putem transforma spitalul într-un dispensar. Sănătate multă vă dorim!“, a conchis managerul spitalului.
A.V.