„Marea la Techirghiol”, acuarelă pe hârtie, 29 x 43 cm, aparține regretatului Valeriu Maximilian (1895-1945). Lucrarea a fost realizată în luna august a anului 1927 la Techirghiol, în plin sezon estival. Oamenii redați din doar câteva tușe sau mici pete de culoare sunt cu toții captivați de mare. Unii se feresc de razele puternice ale soarelui șezând la adăpostul umbrelelor sau purtând pelerine de soare, în timp ce alții se bălăcesc printre valurile mării.
Artistul a surprins cu ușurință aspectul autentic al mării utilizând tușe de influență impresionistă. Pictorul a reușit să redea senzația de vacanță la Marea Neagră din anii interbelici și a creat senzații verosimile de vânt, căldură și freamăt al mării.
Valeriu Maximilian a fost un remarcabil acuarelist, iar în picturile sale a imortalizat ținuturile natale în peisaje impresioniste. A absolvit cursurile Liceului „Andrei Șaguna” în 1915. Încă din anii de liceu a manifestat interes pentru pictură și desen când desena pe tablă, în timpul recreațiilor, scene din războiul ruso-japonez. După ce s-a format ca artist la Academia de Arte Frumoase din București a revenit la Brașov unde a devenit profesor de desen și caligrafie la același liceu.
„În perioada vacanțelor școlare, Maximilian călătorea neobosit în căutarea inspirației. Evadând în natură cu blocul de desen, se cufunda în plăcerea de a reda peisaje, fie la munte în împrejurimile Brașovului, fie la mare spre Constanța, la lacul Snagov sau la mănăstirile din Bucovina”, susține Andreea Pocol despre „Valeriu Maximilian 1895-1945”, Editura Muzeului de Artă Brașov, 2016.
„Refugiu în peisaj. Valeriu Maximilian”, curator Andreea Pocol, propune o vară petrecută pe urmele îndrăgitului pictor brașovean într-o selecție de acuarele realizate în numeroasele sale peregrinări. Până pe 10 septembrie puteți să vedeți această lucrare în expoziția temporară „Refugiu în peisaj. Valeriu Maximilian” în acordurile muzicii compuse de către artist. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre viața și opera sa, catalogul „Valeriu Maximilian 1895-1945” vă stă la dispoziție la magazinul de suveniruri. „Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.
De precizat faptul că Muzeul de Artă Brașov vă invită vineri, 11 august 2023, începând cu ora 17.00, la o conferință susținută de drd. Andreea Pocol despre Valeriu Maximilian, cel mai important artist român brașovean din perioada interbelică.
În cursul acestui eveniment vor fi prezentate aspecte fascinante din viața artistului prin prisma prieteniilor și relațiilor de colegialitate cu mari personalități ale României interbelice. Prezența lucrărilor semnate de Valeriu Maximilian în numeroase colecții particulare atestă și aprecierea de care s-a bucurat încă din timpul vieții.
Conferința va fi un prilej pentru public să descopere parcursul cercetării și să pătrundă în intimitatea artistului prin intermediul unor detalii inedite din viața acestuia. În același timp vor fi abordate mediile de expresie în care s-a manifestat de-a lungul vieții: acuarelă, grafică documentară de război, caricatură, motive decorative, ilustrație de carte, caligrafie, reclame turistice și muzică. Evenimentul se desfășoară în contextul expoziției temporare „Refugiu în peisaj. Valeriu Maximilian” în cadrul căreia sunt expuse mai multe peisaje în acuarelă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov.
A.V.
Citește și: