Maşina IPJ Constanţa, în curtea service-ului auto al lui Daniel Manole, directorul ARSVOM acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită

0
4741

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia. Se pare că afacerile lui Manole nu sunt departe de contracte cu unele instituții ale statului, cum ar fi, de exemplu, Poliția.

În raportul de achiziţii publice pe 2020 al ARSVOM figurează achiziţia a patru nave, preţul şi firma furnizoare fiins SC Suszi SRL, aceeași societate care a mai furnizate alte două nave în urmă cu patru ani.

 Potrivit propriilor declaraţii, Manole lucrează în cadrul ARSVOM din 1993 şi cu mici pauze, din 1997 a deţinut în mai multe rânduri funcţia de director general al instituţiei.

El a ocupat în mai multe rânduri funcţia de director. În octombrie 2017 a fost demis ca urmare a unui incendiu izbucnit la bordul remorcherului Hercules.

În paralel cu această funcție de la ARSVOM, Daniel Manole este și acționar al SC Andromeda Serv SRL din Constanța, care deține un cunoscut service auto care, din câte se pare, are contracte de reparații și întreținere cu instituții ale statului precum Poliția Română.

Într-o fotografie făcută în cursul zilei de 8 iulie se poate observa o autoutilitară a IPJ Constanța, aflată în curtea unității pentru reparații.  Nu că ar fi ceva nelegal acest lucru, însă am solicitat lămuriri pe acest subiect de la reprezentanții IPJ Constanța. Vom reveni pe asest subiect.

Anunțul DNA

DNA anunţa, luna trecută, reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Manole, director al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită.

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA.

Sursa citată a menţionat că societatea câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia.

”Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că, miercuri, inculpatul Manole Daniel şi doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.