UPDATE. Medicul de la Piatra Neamț, rănit în incendiu, transferat la București. Ministrul Nelu Tătaru: “Este conștient”. Autoritățile iau în calcul transferul acestuia în Belgia

0
278
Medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu

Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Medicul este conștient și va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din București“, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat la Piatra Neamț. Medicul Ioan Cătălin Denciu care s-a aruncat în flăcări să își salveze pacienții are răni grave. El face parte dintr-o familie de medici. Soția este medic ginecolog și au împreună doi copii.

„Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva


Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum sunt în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu. „Din dorința lui se a salva cât mai multe vieți. Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva. El a scos din celălalt salon, salonul alăturat. A încercat să intervină și unde ardea. Asistenta a încercat să îl ajute”, a mai adăugat managerul spitalului.

Tataru: Sunt și alte cadre medicale cu arsuri

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că în afara medicului de gardă care are arsuri grave, mai sunt și alte cadre medicale care au suferit răni în urma incendiului de la ATI. „Sunt și alte cadre medicale care au suferit arsuri, nu doar medicul de gardă. Eu sunt în drum spre Piatra Neamț. De la Piatra Neamț merg la Iași”, a spus Tătaru. Ministrul Sănătății a mai precizat la plecarea din unitatea medicală că răniții sunt transferați la Iași, unde vor fi tratați pentru SARS-CoV-2.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a spus că șase pacienți ar urma să ajungă la unitatea mobilă de la Lețcani. Ea a precizat că 2 dintre pacienți sunt intubați. Dr. Dorobăț a mai declarat că au fost chemați medici de acasă și că există personal pregătit pentru a-i prelua, urmând să se apeleze, dacă va fi nevoie, și la medici care să îi trateze pentru arsuri. “Sunt pacienți în stare critică, să sperăm că vor ajunge cu bine în două ore“, a adăugat Dorobăț.

UPDATE:

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunță că a discutat cu premierul Ludovic Orban și că a pregătit o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara țării al medicului rănit grav în incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați pacienți cu COVID. “Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienților în stare critică”, spune Bode. “Am discutat cu domnul Prim-Ministru și am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara țării dacă situația o va cere. La această oră aeronava și echipajul aferent sunt pregătite. Închei prin a spune că e de datoria noastră, a tuturor, să facem tot ce ne stă în putință pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete“, a scris pe Facebook Lucian Bode.

Medicul rănit grav în incendiul de la Spitalul Piatra Neamț va fi transferat în Belgia

Medicul rănit grav în incendiul izbucnit sâmbătă seară în incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț va fi transferat la un spital din Belgia duminică dimineață, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Autoritățile iau în calcul transferul acestuia în Belgia, la Spitalul Militar Regina Astrid.
Sindicatul Medical România face apel către Ministerul Sănătăţii pentru trimiterea imediată în străinătate a medicului Cătălin Denciu din SJU Piatra Neamţ, care a suferit arsuri grave “în timp ce îşi exercita în mod eroic misiunea de salvare a pacienţilor aflaţi în secţia AŢI!”.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.