Medicul Sorin Rugină, primul constănţean care se vaccinează împotriva COVID

0
2445

Constanţa dă startul campaniei de vaccinare împotriva COVID. Judeţul Constanţa va avea 36 de centre de vaccinare. Dozele de vaccin au ajuns sâmbătă în judeţul nostru. Primul medic care se va vaccina duminică este prof.univ.dr. Sorin Rugină, fostul rector al Universităţii Ovidius.  Momentul va avea loc duminică dimineața și va marca startul unei ample campanii de vaccinare nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană. România a primit deja prima tranșă „simbol” de circa 10.000 de doze, iar o treime din acestea au fost distribuite în țară la 10 mari spitale aflate în prima linie, printre care şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.

Din primul flacon vor fi vaccinaţi prof. univ. dr. Sorin Rugină, dr. Claudia Cambrea, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dr. Irina Magdalena Dumitru, medicul şef al Secţiei clinice II Adulţi, dr. Simona Diaconu şi asistenta Florentina Lascu. Cadrele medicale vor să fie un exemplu pentru întreaga populaţie. Aşadar, Constanţa dă startul campaniei de vaccinare împotriva COVID. Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 creşte pe zi ce trece în România, iar medicii sunt extenuaţi. Singura metodă eficientă de a scăpa de pandemia de COVID este vaccinarea. Primii constănţeni vor fi imunizaţi în data de 27 decembrie, prima zi de vaccinare europeană. Discutăm despre angajaţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanța, unitate unde a fost amenajat primul centru de vacinare. Aproape 200 de cadre medicale vor fi imunizate începând de duminică și până marți.

Medicul Sorin Rugină este coordonatorul campaniei de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa și susține că: “Având în vedere şi contextul, parte dintre ei nu se vor vaccina în acestă campanie, ci se vor vaccina ulterior. Noi avem în cele trei zile programate, 27, 28 și 29, un număr de aproximativ 60 – mâine, 50 – luni şi restul – marți” .

Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se face cu două doze. După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 – 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.


Premierul Florin Cîțu anunța sâmbătă că de săptămâna următoare în România vor ajunge circa 144.000 de doze de vaccin, iar, în total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin, pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer. Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză.De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 25.194 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 564 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate. În acest moment, sunt 331 de persoane internate, dintre care 315 din județul Constanța și 16 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență. De asemenea, la nivelul județului sunt 2.990 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.Totodată, un număr total de 2.884 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 248 de cadre didactice, 560 de elevi, 136 de studenți și 72 de angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 1.288 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (301), asistenți medicali (580) și personal auxiliar (407).

La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 66 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 74 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 91 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (121 – 74 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 14 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (55 – 12 ocupate). În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 568 de teste RT-PCR.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.