Medicul Tudor Ciuhodaru vrea toleranță zero pentru orice formă de violență împotriva femeilor. El spune că ieri a reușit. Toate femeile și fetele din România vor putea beneficia de cele mai bune măsuri de protecție împotriva violenței, indiferent de statul membru în care se află. Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi (74%) de Parlamentul European. Medicul a susținut ieri, în plenara de la Strasbourg, un nou demers legislativ ce prevede ca toate statele membre să adopte cel mai cuprinzător instrument din punct de vedere juridic pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (așa cum sunt cele prevăzute de Convenția de la Istanbul).
„Nu pot să înțeleg de ce 104 de europarlamentari au votat contra acestui demers mai ales că, pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prevenire, combatere și pedepsire trebuie să aibă o abordare unitară la nivelul UE.Și nu ne oprim aici.Vreau și includerea violenței împotriva femeilor printre infracțiunile deosebit de grave cu dimensiune transfrontalieră („euroinfracțiuni”). Apelul către Consiliu de a include acest tip de violență în domeniile infracționale enumerate la articolul 83 alineatul (1) din TFUE face ca acest deziderat să poată deveni realitate.
Concret, am insistat pe o nouă abordare bazată pe 4 piloni – domenii de acțiune – cei patru ,,P” – prevenție și protecție, penal și politici cuprinzătoare și coordonate prin care statele membre vor asigura:
1. Cadru juridic european coerent: stabilirea unor standarde minime comune pentru prevenirea acestora, pentru protecția victimelor și pentru asigurarea accesului facil la justiție.
2. Protecție și sprijinire pentru victime: asistență financiară, sprijin psihologic, linii de asistență telefonică, adăposturi și acces la locuințe sociale și „concediu de siguranță”, precum și măsuri care să ajute victimele să trăiască în continuare în locuințele lor în condiții de siguranță, cum ar fi ordinele de restricție pentru făptași și sprijin specializat pentru copii.
3. Penal: statele membre trebuie să asigure punerea adecvată în aplicare și alocarea de suficiente resurse financiare și umane pentru prevenirea și combaterea violenței mai ales pentru femeile care trăiesc în zone în care serviciile de protecție a victimelor sunt inexistente sau foarte limitate. În plus, o bună monitorizare, interpretare și punere în aplicare a legislației pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a Convenției de la Istanbul prin instituirea unui mecanism de monitorizare alcătuit din GREVIO (un organism de experți independenți care întocmește rapoarte pe temele Convenției și care realizează un raport pentru fiecare țară în parte) și Comitetul părților (care dă curs rapoartelor GREVIO și face recomandări părților în cauză).
4. Politici: instituirea unui protocol specific al UE privind violența împotriva femeilor în perioade de criză și de urgență, care să completeze măsurile consacrate în Convenția de la Istanbul„, a declarat medicul Ciuhodaru.
Motivațiile acestui demers sunt clare:
1. Violența asupra femerilor este o problemă majoră la nivel european. Una din trei femei din UE (!!! 62 de milioane) a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale.
2. Violența asupra femeilor rămâne o infracțiune subraportată (!!! 67 % dintre femeile intervievate în cadrul sondajului efectuat de FRA au afirmat că nu au raportat poliției incidente grave de violență în cuplu). Chiar și așa peste jumătate dintre femeile din UE (55 %) au fost cel puțin o dată victime ale hărțuirii sexuale de la vârsta de 15 ani.
3. Violența rămâne o problemă omniprezentă. „Cultura violului”, care constă într-o serie de convingeri care încurajează agresiunea sexuală masculină și se se manifestă prin normalizarea sau banalizarea violenței sexuale, a violurilor sau a hărțuirii sexuale, este o problemă larg răspândită la nivel european.
4. Violența se manifestă în noi forme, cum ar fi violența cibernetică, hărțuirea cibernetică, urmărirea cibernetică și distribuirea neconsensuală a materialelor intime prin intermediul platformelor de comunicare socială.
5. Femeile nu beneficiază de o protecție egală împotriva violenței datorită diferențelor legislative între statele membre.6. Costul estimat al violenței este de 366 de miliarde de euro pe an ( în creștere cu 30%).
E bine de știut:
1. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul) este primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pe această temă. Aceasta stabilește un cadru cuprinzător de măsuri pentru prevenirea violenței, sprijinirea victimelor și pedepsirea autorilor.
2. Au trecut peste zece ani de la aprobarea Convenției de la Istanbul dar aceasta nu a fost încă ratificată de toate țările.
3. Până în septembrie 2022, actul a fost semnat de toate statele membre ale UE și ratificat de 21 dintre ele (Austria, Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia). Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia încă nu au ratificat convenția. În iulie 2020, guvernul polonez și-a anunțat intenția de a se retrage din convenție, dar acest lucru nu a fost încă pus în aplicare.
4. În afara UE, țări precum Regatul Unit și Moldova, au ratificat convenția în 2022.
A.V.