Mesajul directorului Autorității Navale Române de Ziua Națională

0
683
sediul ANR

Ziua națională a României a fost, între 1866-1947, ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Ziua Naţională este sărbătorită în 2020, în ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, mai multe persoane publice au transmis mesaje cu ocazia acestei zile. Printre ele a fost și Cosmin Laurențiu Dumitrache, directorul general al Autorității Navale Română.

”Poporul nostru, smuls prin vitejia sa de sub jugul atâtor dușmani, unul mai puternic decât altul, a ajuns azi prin hărnicie și prin minunatele sale însușiri, să șteargă urmele servituților milenare. Oricât de ascuțit ne poate fi adesea simțul autocritic, nimeni nu poate nega forța poporului nostru de a renaște, demonstrată în cele mai grele clipe ale existenței sale, și nici veșnicia sa pe aceste meleaguri. Acest popor demonstrează azi că-și poate duce destinul său propriu, guvernat de tradiții care încep să devină tot mai vechi, fără a aștepta consensul altora, așa cum de-a lungul unei vitrege istorii a fost silit să facă de atâtea ori. Suntem români și nu trebuie să uităm că ne aflăm pe aceste meleaguri încă din timpuri îndepărtate, pe când istoria se confunda adesea cu legenda, când Argonauții trecând prin Pontul Euxin au urcat pe fluviul Istru care se vărsa pe cinci guri și pe un braț al acestuia, și au ajuns în Marea Adriatică.

Suntem aici de pe vremea când fenicienii au binevoit să ne viziteze apele și țărmurile, de când Strabon a spus că între Dunăre și Balcani eram noi, vorbind aceeași limbă. Și chiar după ce Augustus, a supus regiunea de la Sud de Dunăre și a prefăcut Moesia în provincie romană, poetul Ovidiu tot aici avea să ne găsească, iar neclintiți noi aici am rămas. Așa am ajuns să pășim la 1918 în cetatea Alba Iulia, semeți și modești deopotrivă, așa cum bine ne-au învățat iubiții noștri strămoși. Uniți în valori și credințe, păstrând România în dreptul inimii, construind cu ambiție și angajament recunoașterea noastră în lume, împărtășim azi unii altora răspicat, mândri și plini de bucurie: La mulți ani, România! Autoritatea Navală Română va participa, cu determinare și entuziasm, cu efort și devotament la rostirea fermă, pretutindeni, a României prospere, cu mize și obiective strategice asumate și îndeplinite.

Iar dacă din întâmplare aceste rânduri au fost așternute aici, pe malurile mării, la deschiderea apelor nostre către lume, se cuvine să spunem că prezența românilor aici este un drept consfințit, așa cum am arătat, de trecutul contopit cu însăși istoria neamului nostru. Aici să ne afle Bunul Dumnezeu! La mulți ani dragi români, marinari, prieteni iubitori ai patriei noastre!”, se arată în mesajul transmis de directorul ANR.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.