Mexicul a devenit o destinație turistică de temut: familii despărțite, teamă și deportare fără explicații

0
285
Vacanță pe o plajă exotică. FOTO Cătălin SCHIPOR

Cu toate că autoritățile au emis avertizare de călătorie pentru Mexic, românii nu vor să renunțe la vacanțele deja plătite în această țară. Pentru unii, pământul mexican a însemnat doar teroare și singurele amintiri sunt cele ale unor camere insalubre și ce au văzut de pe fereastra avionului.

Ministerul Afecerilor Externe au emis o avertizare de călătorie pentru Mexic, de la sfârșitul lunii ianuarie.

„Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice, recomandăm cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Mexic. Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit/debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane. În ultima perioadă s-au înregistrat frecvente cazuri de sechestrări de persoane (…) Cetăţenii români care se deplasează în Mexic sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Mexic şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.  

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

Mulți români au ajuns în Mexic și povestesc că deși nu au apucat să părăsească aeroportul, nu au primit ajutor din partea Ambasadei României

„ Am ajuns toți 5 la ghișeu (mamica + bebe, soț, mama și soacra), iar după verificarea actelor, eu și mama mea am fost invitate sa-l urmam pe agentul de la vama, fără mai multe detalii. Am ajuns intr-o încăpere cu mai mulți romani (unii de pe zborul nostru Lufthansa, alții de pe cel de Air France) unde ni s-a cerut sa completam o fisa cu datele noastre și scopul călătoriei. Erau semne ca nu avem voie cu telefoane mobile și ceilalți romani ne-a spus ca ni le vor confisca daca le folosim. Si de aici lucrurile au început sa ia o întorsătură ciudata. Autoritățile locale nu vorbeau cu noi, singurele frânturi de informații pe care le-am avut au fost „avem o alerta pe numele vostru, sigur ați făcut voi ceva” „nu știm ce, trebuie sa vedeți cu consulatul roman”. În timpul acesta eu aveam copilul în brate, obosit după atâta drum… am cerut sa-l schimb și aceasta a fost singura data când l-am văzut pe tatăl copilului, pentru fix câteva secunde, cât mi-a dat geanta cu scutece și cred ca tot atunci au luat si pașaportul copilului. La toaleta am mers însoțită pentru a schimba bebelușul, iar atunci agenta care m-a însoțit mi-a spus ca ne vor trimite înapoi. Îmi era greu sa cred. Și totuși nu primeam nicio informație. Dupa un timp ne-am mutat și încuiat într-o alta încăpere, un fel de sala de așteptare cu câteva saltele sprijinite de pereți și toalete într-un capăt. (…) M-au amenințat de mai multe ori ca dacă nu urc în avion voi ajunge la închisoare, ca sunt obligata sa plec. Soțul meu nu mai putea luat bilet, nu putea ajunge la mine in niciun fel, nici la telefon nu mă lăsau sa termin conversația unde îl anunțăm ca suntem deportați sau riscam sa ajungem în închisoare. M-au amenințat încă o data „închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” „esti pe teritoriul nostru și autoritățile iti pot lua copilul în situația asta” a povestit Georgiana Năstase pe pagina sa de Facebook.

„După 15 ore de zbor, ajungem pe aeroport neștiind ce experiență traumatizantă avea să ne aștepte ! La frontieră, poliția a decis să ne trateze că entități separate deși eram o familie! Soțului meu i-au acordat viză iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să i-au legătură cu el ! Nu mi-au dat acces la telefon , nu au acceptat să vorbească în engleză , m-au ținut pe mine și pe mai mulți turiști închiși într-o celulă și ne-au urcat în primul avion conduși cu forță de polițiști , fără să ne dea pașapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris de unde iarăși am fost așteptați și escortați de poliție . Totul se întâmplă fără absolut nici o explicație ! (…) Prin urmare va recomand să va gândiți de zece ori când alegeți destinația Mexic pentru că totul este o loterie și se poate transformă într-un coșmar ! (…) În încheiere vreau să va menționez faptul că am apelat la ambasada României din Mexic și singurul răspuns primit a fost că : “ Mexicul are dreptul să te deporteze fără nici o explicație “ !“ a povestit și Clara Georgiana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.