Micii iconari, formați la Murfatlar. Interviu cu prof. Giorgiana Loredana Lupașcu, pictorul care modelează destine: învață copiii să picteze chipurile sfinților

0
675


La Murfatlar, amintirile din copilărie se scriu în pronaos! Cine călătorește de la Constanța spre Cernavodă poate întâlni, în timpul călătoriei, și orașul Murfatlar, iar în imediata apropiere a străzii principale, care străbate localitatea, Biserica „Nașterea Maicii Domnului“. Aici preotul paroh Alexandru Gabriel Lupașcu, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, încearcă, prin diverse activităţi culturale şi spirituale, să formeze o mare familie legată de rădăcinile înaintaşilor.

În pronaosul bisericii s-a amenajat un atelier de pictură. În fiecare zi, până la finele lunii august, copiii vin să evidențieze, cu ajutorul culorilor, taina din chipurile sfinților. Icoana scoate la suprafață neputințele noastre pe care trebuie să le lucrăm, pentru că în parcurgerea tuturor etapelor poate fi și bucurie şi evlavie, dar şi tulburare și neputință. Așa se face că într-un loc plin de istorie din județul Constanța se realizează lucruri minunate. Profesorul și pictorul Giorgiana Loredana Lupașcu reușește să schimbe destine și să sculpteze viitorul unor suflete de copii, dar și de adulți.

Atelierul de pictură “Sf. Luca” s-a născut din dorința pictorului Giorgiana Loredana Lupașcu de a împărtăși și copiilor arta iconografiei, un artist desăvârșit și un mentor grozav în tehnica picturii. Un foarte bun pedagog, prieten al copiilor, din dorința de a păstra, valorifica, susține și promova arta iconografică, pictorul Giorgiana Loredana Lupașcu a reușit să atragă copii din Murfatlar, Constanța și Năvodari să picteze icoane la Biserica “Nașterea Maicii Domnului”.

Fiind şi profesor la Școala Gimnazială “George Enescu” din Năvodari, pictorul Giorgiana Loredana Lupașcu a înțeles mai bine nevoia de a oferi copiilor alternative educative, constructive, pentru petrecerea timpului liber. La început, atelierul a debutat mai mult ca o joacă, copiii schiţând cu creionul pe hârtie chipurile sfinților. Apoi, micuţii au învăţat să folosească acrilice, iar activitatea a căpătat contur. Atelierul de pictură este gratuit și funcționează cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, bucurându-se de prestigiu în localitate şi în judeţul Constanța. Copiii sunt atraşi de pictură şi de activitățile organizate la Murfatlar. De remarcat că nimeni nu ar putea să redea mai bine chipul unui sfânt decât un copil neprihănit și curat.

Așa se face că Biserica monument istoric “Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar, sub atenta îndrumare a preotului paroh Alexandru Gabriel Lupașcu și a profesorului și pictorului Giorgiana Loredana Lupașcu, s-a însuflețit în luna august 2021 de glasurile micilor iconari, de chipurile ce se luminează la fiecare mișcare inspirată a pensulei, de inocența și frumusețea copiilor care înțeleg să-și petreacă o mică parte din vacanța de vară total diferit.

Familia „pictorilor iconari” a crescut de la un atelier la altul. Dacă la debutul Atelierului de pictură “Sf. Luca” au participat activ 60 de copii, împărțiți în 6 grupe, numărul celor care au dorit să descopere tainele picturii bisericești a depășit 70 de cursanți, susține preotul paroh Lupașcu. Pentru cei deja experimentați în această îndeletnicire, atelierul coordonat de prof. Giorgiana Loredana Lupașcu înseamnă o șansă de a-și exersa priceperea, iar pentru cei aflați abia la început de drum înseamnă bucuria de a descoperi tainele picturii icoanelor.

Murfatlar este locul în care copiii descifrează modalitățile de realizare a unei icoane. Atelierul de pictură va fi urmat de o expoziție de icoane, programată în perioada 7-12 septembrie. Premierea pentru participarea la atelierul de pictură va va avea loc duminică, 12 septembrie, după Sfânta Liturghie!

În cadrul unui interviu Focus Press, coordonatorul atelierului de pictură ne-a împărtășit faptul că în zona Mănăstirii Durău a dobândit cunoștințe în domeniu, fiind absolvent de Arte Plastice. Lucrările executate de pictorul Lupașcu au ajuns până în Australia, dar și în Constanța, Craiova, Piatra Neamț, București, Bacău și Olt. De asemenea, pictorul a recondiționat icoane la Biserica “Adormirii Maicii Domnului” din Cobadin, dar și la Biserica “Sf. Dumitru” din Constanța.

Reporter: Sunteți profesorul cu mâini de aur care, de ceva timp, la atelierul de pictură de la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar, adunați în jurul dumneavoastră copii de diferite vârste și îi învățați să picteze chipurile sfinților. Cum reușiți să le întăriți credința în icoane și dorința de a picta?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Prea mult spus pictor cu mâini de aur. Împreună cu părintele încercăm să aducem cât mai mulți copii din această zonă și nu numai, să-i îndeletnicim cu iconografia. Noi sperăm să-i atragem cât putem noi de mult. Cât reușim? Vedem la sfârșit.

Rep.: Care au fost primii paşi pentru înființarea atelierului de pictură, în Murfatlar?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Inițial am început cu pictarea unor icoane pe sticlă. Prin joacă inițial, pentru că nu au perceput ei primele dăți cum se realizează o icoană, dar la sfârșit chiar au fost încântați maxim de rezultate. Le-am și sfințit și între timp am făcut și o expoziție cu vânzarea lor și tot în folosul lor au ajuns bănuții.

Rep.: Familia „pictorilor iconari” crește de la un atelier la altul. La câți copii deslușiți tainele picturii bisericești?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Sunt șase grupe, împărțite în câte 10 copii. Dacă s-au mai adăugat între timp sunt bine-veniți și ceilalți. I-am adăugat simultan la celelalte grupe.

Rep.: Peste 60 de copii?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Șaizeci de copii sunt.

Un pictor iconar ar trebui să facă o rugăciune la începutul realizării fiecărei icoane”

Rep.: Concret, în ce constă această călătorie spirituală a iconografiei?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Un pictor iconar ar trebui să facă o rugăciune la începutul realizării fiecărei icoane. Nu contează că este pe sticlă, pe lemn sau orice suport. După care, în funcție de suportul utilizat, să urmează anumiți pași stricți. La pictarea icoanelor pe lemn sunt niște pași foarte concreți și care ar trebui urmați fără îndoială.

Rep.: Ce vor dobândii copiii în urma participării la atelierul „Sf. Luca”, cel dintâi iconar și ocrotitor al iconarilor și când va fi sfințită munca lor?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Ce vor dobândii? Vor dobândi o mare experiență de cultură generală în primul rând. Asta a fost și ideea, nu neapărat să-i atragem strict să pictăm icoane și să devenim toți pictori. Am zis să realizăm o icoană pur și simplu ca fapt divers pentru îmbunătățirea cunoștințelor generale. Noi sperăm ca la sfârșit să le și sfințească Înalt Prea Sfințitul Teodosie, să-l invităm în biserica noastră și să le sfințească.

Rep.: Icoana pe sticlă sau pe lemn nu este un produs imediat. Pune la încercare răbdarea, perseverența copilului, îi solicită participarea la maxim. La ce vârstă este copilul suficient de pregătit să înceapă acest experiment religios?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Eu zic că la orice vârstă. Nu contează vârsta. Eu sunt pe principiul acesta. De la 3 ani, de când percepe el cromatica, culoarea, forma, cred că este de ajuns pentru a realiza o icoană așa cum consideră el cel mai bine.

Rep.: Cum pictăm o icoană? Care sunt etapele și regulile iconografice?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Depinde de la un suport la altul. Dacă folosim sticlă sunt anumite reguli, iar dacă pictăm pe lemn este la fel. În principiu, dacă stăm să ne gândim la vechii iconari aceștia foloseau fresca. Acolo sunt alte reguli spre deosebire de o icoană pe lemn, alți pași de urmat și alte culori folosite. Pentru fiecare suport folosit, pentru a picta un sfânt, o icoană, trebuie urmăriți anumiți pași în detaliu.

Aveam insuflată de acasă această plăcere de a merge la biserică”

Rep.: A existat o dorință, o chemare, un îndemn de a începe să pictați icoane? Cum ați descoperit dragostea pentru iconografie?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Printr-o joacă. Pus și simplu. Inițial, când am ajuns la Liceul de Arte din Focșani, în paralel cu ce făceam la atelier, zi de zi acolo, prin joacă realizam mici iconițe. Aveam cumva insuflată de acasă această plăcere de a merge la biserică. Nu era o obligație, ci o plăcere. Mergeam des la biserică. Făceam schițe acasă cât reușeam. Apoi, în clasa a IX-a printr-o tabără de creație, am mers în Piatra Neamț. La Durău, în zona Mănăstirii Durău, s-a realizat și un atelier de pictură. Acolo am dobândit cunoștințe în domeniul acesta de a picta icoane.

Rep.: La ce vârstă ați pus prima dată mâna pe penson?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Clar, ca orice copil, cred că de la grădiniță. Dar, așa serios, din clasa a V-a când am început studiul la Liceul de Arte.

Rep.: Vă mai amintiți ziua în care ați pictat prima icoană? Cum a fost acea experiență pentru dvs.?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Prima experiență, și de aici a și pornit aplecarea către a picta icoane, în clasa a V-a. Tot așa cum au început și copiii de aici, prin pictarea unor icoane pe sticlă. La Liceul Teoretic din Odobești, unde am început clasa a V-a, iar apoi a urmat transferul către Liceul de Arte.

Bunicul a realizat și el câteva icoane și le-a lăsat drept donație bisericii. De la el am moștenit talentul”

Rep.: De la cine moșteniți acest talent? Cine a jucat un rol important în formarea dumneavoastră personală și profesională?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: În primul rând cred că părinții, în amintirea bunicului meu, care a jucat și el un rol important prin talentul care l-a lăsat asupra bisericii din zona unde m-am născut. Acolo a realizat și el câteva icoane și le-a lăsat drept donație bisericii. Din câte mi-au povestit părinții, de la el am moștenit talentul.

Am cunoscut profesori minunați de care sunt mândră că i-am avut”


Rep.: Dar cum v-aţi descoperit pasiunea pentru desen, încât să realizaţi că asta este meseria pe care vreţi să o urmaţi?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: În clasa a V-a, domnul profesor de desen de acolo i-a spus mamei mele că este momentul să mă transfer la Liceul de Arte din Focșani și să fac ceva cu talentul meu, să nu-l las să moară. Astfel, am ajuns acolo. Am cunoscut profesori minunați de care sunt mândră că i-am avut.

“În artă trebuie multă dăruire”

Rep.: Aţi intrat în învăţământ şi n-aţi mai plecat, ca profesor de desen, dar nu la un liceu de profil, ci la Școala Gimnazială “George Enescu” din Năvodari. Orele de desen sunt cele mai așteptate de elevi, pentru că nu presupun un efort major. Cum se desfășoară orele la dumneavoastră, în unitatea de învățământ și cum reușiți să vi-i apropiați?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Eu zic că nu este totuși așa ușor o oră de desen de realizat, chiar dacă unii copii și chiar adulții susțin că: “Te duci la o oră de desen și te joci cu copiii și cam gata cu ora”. Eu cred că presupune o muncă asiduă, chiar dacă unii copii o consideră o joacă la propriu. Cum îi atrag? Eu zic cu mult drag, având în vedere că îmi plac foarte mult copiii și de aceea am și continuat în biserică să fac câteva proiecte micuțe cu ei și prin dragoste. Fără dragoste nu realizezi nimic în viață și cu multă dăruire. În artă trebuie multă dăruire.

“Acrilicul îmi place cel mai mult”

Rep.: Care este tehnica de lucru pe care o îndrăgiti cel mai mult?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: În principiu acrilicul pe pânză, pe lemn. Depinde de suport. Acrilicul îmi place cel mai mult.

“Ține foarte mult de starea interioară a fiecăruia de cum începe să realizeze o icoană”

Rep.: Cum decurge o zi de muncă din viaţa pictorului iconograf Giorgiana Loredana Lupașcu? Fiecare icoană începe cu post și rugăciune?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: În principiu așa ar trebui. La capitolul post, pentru copii merge o zi de post. Nu este obligatoriu să țină foarte mult. Ca rugăciune poate să zică un “Tatăl nostru” la începutul activității sau rugăciunea aceea specială. Ține foarte mult de starea interioară a fiecăruia de cum începe să realizeze o icoană.

Meşteşugul iconografului, formă de propovăduire

Rep.: Meşteşugul iconografului este o formă de propovăduire?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Eu cred că da!

“Întâi cu rugăciunea și apoi cu pictatul”

Rep.: Ce rugăciuni speciale există pentru iconari?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Există o mică rugăciune pe care vreau să o implementez și la biserică atunci când pictăm. Nu este greu de reținut. Eu zic că o să meargă treaba și cu rugăciunea. Există un proces, anumiți pași de urmat. Întâi cu rugăciunea și apoi cu pictatul.

Rep.: Ce sfânt ocrotitor aveți?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Al familiei? Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.

“Sperăm noi să realizăm cât mai multe icoane”

Rep.: În spatele dvs. văd doi sfinți pe care i-ați pictat. Ce ne puteți spune despre această icoană?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Am realizat-o în urma aducerii în biserica soțului a mai multor moaște. Aici este reprezentat Sf. Vasile cel Mare și Sf. Chiril al Alexandriei. Această icoană este realizată pe pânză. Aceeași tehnică, acrilic pe pânză. Am realizat-o anul trecut în urma aducerii moaștelor, spre închinarea credincioșilor, să le fie de folos. Sperăm noi să realizăm cât mai multe icoane.

Rep.: Cât timp ați muncit la această icoană?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Având în vedere că am realizat două icoane de aceeași dimensiune, cealaltă având pe ea patru sfinți, a durat ceva timp, cam o lună.

“Pictorul trebuie să își facă timp și de sine, de interiorul lui mai mult decât de exterior”

Rep.: Cum găsiți liniștea necesară pictării unei icoane pentru că în parcurgea tuturor etapelor poate fi și bucurie și evlavie, dar și tulburare și neputință?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Trebuie să ne găsim un moment de liniște și să profităm de el la maxim. Chit că este tumultoasă viața aceasta, cu încercări, suișuri și coborâșuri, pictorul trebuie să își facă timp și de sine, de interiorul lui mai mult decât de exterior. Așa ar trebui să decurgă în fiecare zi.

“Ar trebui să te bucure munca depusă, să-ți găsești propria liniște în propria icoană”

Rep.: Un alt pictor iconar, Cristi Covrig susține că: “Atunci când pictezi două ore încontinuu, este ca și cum ai opera, atât de mare este concentrarea și intensitatea trăirilor lăuntrice. Dar asemeni bucuriei unui credincios după ce a primit Sfânta Împărtășanie, la fel de liber, liniștit și împăcat mă simt și eu atunci când termin o icoană”. Pe dumneavoastră ce sentiment vă încearcă atunci când terminați o icoană?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Unul de mare bucurie. Este o satisfacție pe care nu poți să o compari cu altceva. Sincer. Bună comparația cu Sfânta Împărtășanie. Când te liniștești, vezi munca ta bine definită. Cu toate că ar trebui să fii veșnic nemulțumit de munca ta și să vrei mai mult de la tine, la o icoană cred că se întâmplă exact opusul. Ar trebui să te bucure munca depusă, să-ți găsești propria liniște în propria icoană.

Rep.: Care sunt cele mai importante expozitii la care  ați participat?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Având în vedere că nu am făcut și nu am urmat un profil de specialitate în artă sacră la facultate, am urmat Artele Plastice, pictura de șevalet, acolo am făcut câteva expoziții de grup. Mai multe expoziții de grup, nu doar una, în care am expus lucrările realizate în timpul facultății acolo.

Rep.: Chiar și lucrările copiilor, care au pictat icoane pe sticlă.

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Corect. Da!

Rep.: Ce alte proiecte urmează după terminarea atelierului de pictură bisericească?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Noi vrem să credem că vor urma și alte proiecte mult mai importante și să atragem mult mai mulți copii de data aceasta. Poate găsim și alte subiecte mult mai interesante. Eu zic că icoanele sunt destul de atrăgătoare, nu doar pentru cei mici.

Rep.: Aveți și lucrări în biserici, restaurați icoane, până unde au ajuns picturile dvs. în lume?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Și în afară. Pe alt continent. În Australia. Mai puțin contează până unde au ajuns lucrările mele. Fiecare lucrare pe care am făcut-o ei și unde a ajuns sper să bucure și să-i ajute pe cei aflați în nevoi, să transceandă dincolo de această lume.

“Omul contemporan ar trebui să lucreze cu el însuși”

Rep.: Ce mesaj doriți să transmiteți tuturor iubitorilor de pictură bisericească și nu numai?

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Să privească în interiorul lor și să dea tot ce este mai bun din ei. Să-și urmeze trăirea și să adopte sau să lucreze cu ei înșiși, pentru că omul contemporan ar trebui să lucreze cu el însuși.

Rep.: Vă mulțumim pentru acest interviu. Vă dorim multă putere de muncă și să reușiți să realizați cât mai multe icoane care să bucure sufletele oamenilor.

Prof. Giorgiana Loredana Lupașcu: Mulțumim și vă mai așteptăm!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.