Legea 360/2023 a adus schimbări importante în sistemul public de pensii din România, vizând eliminarea inechităților și asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung. Printre principalele modificări se numără uniformizarea vârstei de pensionare, continuarea activității până la 70 de ani și majorarea punctului de pensie. Totodată, noua lege intrată în vigoare pe 1 septembrie 2024 reglementează diversele tipuri de pensii: pensiile de limită de vârstă, pensiile anticipate, pensiile de invaliditate și pensiile de urmaș. Majoritatea pensionarilor au primit deciziile de recalculare, însă nu toți au fost mulțumiți, ceea ce s-a întâmplat și în Constanța.
De mai bine de o lună, vârstnicii au primit deciziile de recalculare a pensiilor. Tot de atunci, mii de pensionari le-au contestat, însă verificarea cererilor va începe abia săptămâna viitoare. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Constanța, din data de 19 august și până în prezent au fost primite 1.620 de reclamații. Până la acest moment, nu s-au transmis rezoluții întrucât toate solicitările se află în termenul legal de soluționare. Programul destinat corectării greșelilor a fost în faza de testare până acum și doar începând de marți (1 octombrie 2024) va putea fi utilizat.
Începând cu 1 septembrie 2024, noua Lege a pensiilor a adus modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor. Pentru început, trebuie făcută diferența între stagiul de cotizare și stagiul de cotizare contributiv. Așadar, stagiul de cotizare este perioada de timp constituită din stagiu de cotizare cotributiv, precum și perioadele asimilate și perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii, iar stagiul de cotizare contributiv este perioada de timp prevăzută de lege în care asigurații au achitat contribuția de asigurări sociale.
Ambele, atât stagiul minim de cotizare, cât și stagiul complet de cotizare cotributiv, cuprind și perioada în care persoana în cauză a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concendiu pentru creșterea copilului.
Pentru cei cu stagii de cotizare contributiv de peste 25 de ani, se acordă puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate. Acestea sunt adăugate la punctajul total și includ: 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 – 30 de de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 – 35 de ani; 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani
Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiuni de an. De la 1 septembrie, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Câte zile are un pensionar la dispoziție pentru a contesta decizia de recalculare
Din cauza termenului scurt pentru emiterea deciziilor de recalculare, multe dintre acestea conțin erori flagrante, greșeli în calculul pensiei sau reduceri nejustificate ale perioadelor contributive. Conform Casei Naționale de Pensii, pentru aproximativ 4,4% dintre pensionari recalcularea a avut rezultat negativ, iar aceștia au primit sume mai mici, fie în mod corespunzător noului algoritm, fie în mod injust, printr-o eroare nejustificată care a condus la o pensie ce nu reflectă realitatea contribuțiilor lor. Astfel, cei care consideră că decizia de recalculare este greșită au la dispoziție 45 de zile pentru a o contesta.
Mihaela GIUGLEA