Ministerul Lucrărilor Publice a dat girul unor proiecte pentru relansarea unor sectoare economice din Bazinul Mării Negre

0
392
FOTO Steve Buissinne/Pixabay

10 dintre cele 24 de proiecte aferente primului apel de propuneri de proiecte din cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 – pentru care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) are calitate de Autoritate de Management – se numără printre acțiunile Interreg care contribuie la atenuarea efectelor economice și sociale negative cauzate de pandemia Covid-19.

Impactul acestor proiecte asupra activității producătorilor sau antreprenorilor locali ori regionali activi în diverse zone poate avea o contribuție semnificativă pentru relansarea unor sectoare economice:

Proiectul AgroNet dezvoltă o platformă de tranzacționare online creată pentru sectorul agricol din regiunea Bazinului Mării Negre. Reunește fermieri, cooperative agricole, comercianți cu amănuntul și angrosiști, exportatori și importatori și sprijină antreprenorii să găsească parteneri pe piața internațională și să-și extindă afacerile, contribuind la depășirea pandemiei și a impactului socio-economic al acesteia.

Proiectul TEAWAY își propune să stimuleze economia ceaiului, iar rezultatele sale sprijină IMM-urile în îmbunătățirea capacităților lor de a dezvolta afaceri inovatoare. Proiectul urmărește potențialul de creștere economică reprezentat de ceaiul fabricat regional și local și invită producătorii de ceai să se alăture oportunităților de piață dezvoltate de proiect.

Proiectul CERTOUR II a dezvoltat 3 modele de management adaptate turismului în vederea sprijinirii IMM-urilor pentru a depăși impactul acestei crize actuale fără precedent. În plus, registrul mentorilor, instrumentele de management, pachetul de formare a mentorilor și platforma de e-training vor sprijini IMM-urile din turism să dezvolte afacerea.

Platforma WINET și Rețeaua WINE dezvoltate în cadrul proiectului WINET sunt destinate creșterii capacității de comerț în zona Bazinului Mării Negre. Ambele instrumente vor crea legături între IMM-uri, învățământ superior și cercetare, autorități locale/regionale/naționale, precum și între grupuri interesate, ONG-uri și organizații de sprijinire a întreprinderilor care contribuie la depășirea pandemiei și a impactului său socio-economic.

Proiectul CULTOUR-BSB dezvoltă o platformă online de promovare a turismului, care explorează soluții inovatoare și creative pentru stimularea industriei turismului, necesară mai ales în urma presiunii fără precedent exercitate asupra industriei turismului de izbucnirea Covid-19.

Proiectul ITM BEE-BSB sprijină crearea de rețele între producătorii apicoli pentru îmbunătățirea condițiilor de producție, creșterea calității produselor apicole, promovarea produselor și creșterea oportunităților comerciale transfrontaliere, precum și modernizarea sectorului apicol și a activităților conexe.

În cadrul proiectului AgriTradeNet, legăturile create între mărci ai producătorilor regionali, comunitatea locală și cea regională susțin promovarea și dezvoltarea locală și transfrontalieră a produselor agricole.

Centrul Virtual de Competențe pentru Acvacultură creat de partenerii proiectului DACIAT va servi drept sistem transfrontalier de schimb de informații despre afaceri și logistică pentru antreprenorii care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele în sectorul acvaculturii sau să dezvolte noi competențe în acest sector. Având în vedere contextul actual generat de pandemia Covid-19, dezvoltarea serviciilor de asistență personalizată și îmbunătățirea celor existente vor crește importanța dobândirii sau modernizării capacităților întreprinderilor care activează în domeniul acvaculturii.

Observatorul Virtual Silk Road și Marca de Antreprenoriat Silk Road, create în cadrul proiectului SILC, vor oferi părților interesate implicate în sectoarele turismului și culturii instrumente suplimentare, esențiale pentru o calitate îmbunătățită a produselor și serviciilor lor, care vor contribui la o creștere a competitivității acestora pe piețele conexe.

Proiectul TREASURE promovează atracții turistice din regiunea Bazinului Mării Negre și, de asemenea, oferă informații și recomandări pentru reducerea riscului de infecție și prevenirea Covid-19 pe monitorul LED achiziționat în cadrul proiectului.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.