Zona inundată în urma fisurării unui dig, în zona Mahmudia, va rămâne așa pe parcursul acestui an și nimeni nu poate interveni, spre bucuria agenților economici și a comunității locale. Vorbim de zona Carasuhat, cea care a devenit mărul discordiei între concesionarii terenului agricol inundat după ruperea digului și agenții economici din domeniul turismului. Cei din urmă își doresc ca zona să rămână așa, inundată, în timp ce firmele cu profil agricol doresc contrariul.
Așa cum am mai arătat, în zona comunei Mahmudia din județul Tulcea există multe nemulțumiri în legătură cu refacerea digului afectat de ape în urmă cu circa doi ani. Vorbim de o zonă întinsă care este, cumva, împărțită între agricultorii care au concesionat o parte din teren și operatorii din turism. După ce apa a inundat zonele agricole, a avut loc o „înflorire“ a acestora în mod natural, ceea ce a dus la creșterea potențialului economic, Doar că acest lucru presupune ca digul afectat să rămână așa, ceea ce îi nemulțumește pe cei trei agricultori, care s-au adresat instanței.
După inundațiile din vara anului 2023, apa s-a revărsat în zonele care, până atunci, erau cultivate de fermierii care au concesionat suprafețele respective, iar odată cu apa, și fauna locală și-a întins aria de acoperire.
Reprezentanții firmelor cu profil agricol au cerut refacerea digului și repararea prejudiciului adus. Cazul a ajuns în instanță, după ce agricultorii au cerut obligarea administrației locale a comunei Mahmudia la reconstruirea digului afectat de debitul mare de apă și pentru a reface ecosistemul necesar activităților agricole, ceea ce ar însemna un dezastru pentru operatorii turistici și pentru pescarii care nu au o altă sursă de venit.
Trecând peste alte detalii din timpul procesului, în luna decembrie 2024, în apel, judecătorii Tribunalului Tulcea au dispus refacerea digului, spre dezamăgirea celor care au văzut în efectele fenomenelor meteo din 2023 o adevărată mană cerească. Doar că hotărârea completului de apel nu este definitivă, iar autoritățile locale au anunțat, deja, că așteaptă comunicarea hotărârii pentru a putea face recurs mai departe, care se va judeca la Curtea de Apel Constanța.
Contactat telefonic, Ion Șerpescu, primarul comunei Mahmudia ne-a confirmat acest lucru, precum și faptul că zona a fost declarată, oficial, zona inundată și nimeni nu poate, momentan, să îi schimbe statutul:
„Momentan, așteptăm decizia instanței, pentru a formula recursul. Dar, între timp, Ministerul Mediului a declarat zona inundată în toată incinta, adică zonă de protecție pentru toată perioada anului 2025. În acest caz, nu se poate face nimic pentru schimbarea destinației acesteia, nu se poate interveni nici cu săpături, nici cu dopuri în dig, mai ales că urmează bătaia peștelui, când sunt depuse icrele. Noi sperăm ca zona să fie preluată de Ministerul Mediului, iar acei concesionari să fie despăgubiți. Ministerul să declare zona protejată,
Ambele zone au fost trecute din domeniul privat în domeniul public, ca să le putem preda către domeniul statului. Agenții economici din zonă își doresc ca zona să rămână așa cum este acum, inundată, sperăm să rămână așa“, ne-a declarat primarul comunei Mahmudia.
De precizat că numărul de pensiuni turistice s-a dublat după renaturare, investitorii în unități de cazare considerând, pe de o parte, zona reinundată ca fiind o potențială atracție turistică și, pe de altă parte, profitând de disponibilitatea fondurilor europene.
În prezent, pe lângă pensiunile înființate în ultimii ani, această zonă bogată în pește reprezintă principala sursă de venit a pescarilor din cele trei localități din acest perimetru.
Mai mult decât atât, inundațiile din vara anului 2023 au avut efecte pozitive pentru turismul din zonă, iar afacerile au cunoscut o adevărată înflorire. Așa cum spune și primarul Ion Șerpescu, comunitatea își dorește ca zona să rămână așa, iar firmele cu profil agricol pot primi terenuri în concesiune în alte părți sau pot fi despăgubite.
Daniel ALBU