Ministerul Sănătății: “Tot mai mulți copii fumează țigări electronice”

2
433

Alarmant! Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit. Grav este faptul că acest consum de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS).

În fiecare an, în data de 31 Mai, Organizația Mondială a Sănătății împreună cu partenerii internaționali celebrează Ziua Mondială fără Tutun, prilej pentru a reaminti tuturor cetățenilor efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv și pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice formă.

În 2020, campania inițiată de Organizația Mondială a Sănătății se îndreaptă către protejarea tinerilor de acțiunile manipulative privind promovarea produselor ce conțin tutun, cât și către prevenirea consumului acestora de către tineri.

La nivel global, produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste 1 milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumat pasiv. Regiunea Europeană a OMS înregistrează una dintre cele mai mari prevalențe ale consumului de tutun din lume, generând o povară masivă pentru sănătate și economie, precum și inegalități enorme în ceea ce privește sănătatea.

În România, ultimele studii realizate de Institutul Național de Sănătate Publică în colaborare cu OMS și CDC Atlanta în perioada 2004 – 2018 arată o evoluție importantă a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor. Astfel, în rândul adolescenților de 13-15 ani, s-a diminuat rata de scădere a consumului de țigări: în 2017 erau cu doar 8,3% mai puțini fumători curenți decât în 2013, în timp ce în 2013 fuseseră cu 30,3% mai puțini fumători curenți față de 2009.

În același timp, adolescenții au început să fumeze țigări electronice astfel încât procentul elevilor care fumau curent țigări electronice a fost, în 2017, aproape egal cu cel al elevilor care fumau țigări ”clasice”: 8,2% respectiv 8,6%. Mai mulți băieți par să fumeze curent țigări electronice decât țigări obișnuite (10,1% versus 9,8%). În anul 2017 s – a constat că, dintre copiii care au încercat țigaretele electronice, mult mai mulți (53%) au ajuns să le folosească în mod curent, comparativ cu anul 2013 (37,8%)“, anunţă Ministerul Sănătăţii.

În 2017, după doar un an de promovare, produsele din tutun încălzit erau deja cunoscute de o cincime (20,6%) din elevii de 13 – 15 ani, iar 3,1% din această categorie de vârstă afirmau că fumează astfel de produse în mod curent (în ultimele 30 de zile).

în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, evoluția prevalenței fumatului de țigarete între 2010 și 2018 a înregistrat cea mai mare creștere, de 48,3%, în rândul acestei categorii de vârstă. Astfel, dacă în populația generală prevalența fumătorilor de țigarete a crescut cu 12,6% (de la 26,7% în 2011 la 30% în 2018), în rândul adulților tineri, 15-24 ani, a crescut de la 22,6% în 2011 la 33,5% în 2018.

În concluzie, deși procentul adolescenților care fumează țigări este în ușoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că din ce în ce mai mulți copii și adolescenți de 13 – 19 ani încearcă și apoi fumează curent țigări electronice și produse din tutun încălzit.

Consumul de nicotină în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă și comportamentală. Adolescența este o perioadă-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afectează major circuitele cerebrale responsabile de învățare și de controlul atenției, și crește susceptibilitatea pentru comportamente adictive. Inhalată, nicotina induce dependență indiferent de produsul care o furnizează (țigară clasică, electronică sau încălzită), astfel că adolescenții care inhalează azi nicotină, fie și ocazional, au un risc considerabil crescut să devină adulți care consumă zilnic tutun“, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății susține demersurile OMS de a contribui la crearea unei generații fără tutun și fără fumat pasiv: “Fumatul este scump, iar fumătorii plătesc nu doar bani, ci și prin imagine alterată, sănătate afectată și deces prematur. Fumatul scade imunitatea organismului, fapt cu atât mai important în contextul actualei pandemii provocate de virusul SARS COV2. Nici fumatul, nici nicotina inhalată nu au rol protector față de infectarea cu acest virus; din contră, mucoasa respiratorie este fragilizată iar plămânul deja afectat“.

Ministerul Sănătăţii face un apel să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi recomandă renunţarea la consumul de tutun: “Încurajăm pe fiecare cetățean să se informeze din surse sigure, dar și să devină conștient și să respingă numeroasele și variatele informații false promovate, astfel încât copiii, adolescenții și tinerii de azi să fie o generație fără tutun”.

Alexandra VASILE

2 COMENTARII

  1. Sa interzica reclamele, sa interzica ce vor ei, mai bine umblam la educatie decat sa interzicem atatea. Philips Morris, producatorul Iqos, chiar se respecta si nu vinde tigari minorilor

  2. Eu sunt fumătoare de Iqos de ceva vreme și știu că mă oprisem să îmi iau ceva de la un astfel de magazin dintr-un mall. Iar două fetișcane susțineau că vor să facă un cadou un IQOS, dar nu aveau 18 ani, iar vânzătoarea le-a expediat rapid, fără nicio indulgență. În schimb, copilăria mea e plină de prieteni și tovarăși ce fumau pe ulițe sau pe ascuns, prin parcuri, prin parcări, țigări luate la bucată și știu că am vorbit cu un văr mai mic și mi-a zis că se găsesc și astăzi de vânzare așa, la 10 ani distanță. Aici cred că avem o problemă mai mare. Branduri ca Iqos se respectă și nu vând țigări minorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.