Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat la cea de-a treia reuniune a trilateralei UE-Arabia Saudită-Liga Statelor Arabe

0
27

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, la 18 septembrie 2023, la cea de-a treia reuniune a formatului trilateral UE-Arabia Saudită-Liga Statelor Arabe, organizată împreună cu Egipt și Regatul Hașemit al Iordaniei, în marja segmentului la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

Principalul obiectiv al formatului este revitalizarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu și protejarea perspectivei soluției celor două state. Tema acestei ediții a fost “Reviving Middle East Peace Efforts: Peace Day Effort ministerial side event.

În cadrul evenimentului, care a reunit numeroși miniștri de externe din UE și din state membre ale Ligii Statelor Arabe, respectiv reprezentanți ai unor organisme internaționale relevante, a fost subliniată necesitatea coordonării eforturilor tuturor actorilor regionali și internaționali în vederea identificării unui pachet de măsuri care să conducă la deblocarea negocierilor directe dintre părți, cu scopul implementării unei păci cuprinzătoare, juste și de durată în Orientul Mijlociu.  

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a exprimat întregul sprijin pentru acest format trilateral, menit să prezerve perspectivele soluției celor două state. De asemenea, a subliniat necesitatea creării unui orizont politic credibil și implementarea unor măsuri de sporire a încrederii care ar putea conduce la deblocarea negocierilor directe între părți, evidențiind în context importanța coordonării la nivel internațional în acest dosar. Totodată, ministrul român a evidențiat necesitatea ca părțile să fie convinse să nu mai întreprindă acțiuni unilaterale, care riscă să dăuneze Procesului de Pace și să combată discursul inflamator care erodează încrederea între părți. De asemenea, a menționat importanța menținerii status quo-ului Locurilor Sfinte de la Ierusalim, cu sublinierea rolului special de custode al Iordaniei.

L.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.