Ministrul Bode nu mai vrea împuterniciți în funcțiile de comandă ale inspectoratelor de poliție: ”Este o practică bolnăvicioasă”

0
4800
Lucian Bode si Constantin Gluga

Ministrul Administraților și Internelor, Lucian Bode, a făcut câteva precizări, la Constanța, cu privire la schimbarea actualei strategii privind împuternicirea unor polițiști pe posturi de conducere ale inspectoratelor, până la organizarea concursurilor.

În contextul în care și la IPJ Constanța există un management interimar, ministrul Bode a făcut câteva dezvăluiri cu privire la schimbarea politicii interne în ceea ce privește organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de inspector-șef. Mai exact, Bode a precizat faptul că nu este de acord cu aceste împuterniciri în funcțiile de conducere de până la un an.

În urmă cu două săptămâni am anunțat că vom demara concursurile la toate nivelurile în Ministerul Afacerilor Interne pentru că această practică, a împuterniciților pe funcție, este una bolnăvicioasă din punctul meu de vedere, și total neproductivă în ceea ce privește o predictibilitate a managementului la toate nivelurile.

În consecință, acest lucru l-am făcut, săptămâna trecută am demarat procedurile pentru ocuparea a 153 de funcții, unde aceste poziții sunt ocupate de către împuterniciți, la toate nivelurile și toate structurile, dintr-un total de 655 de funcții pe care noi le-am identificat ca fiind de prioritate ”0”, pentru care să organizăm concursuri în 45 de zile, în tintervalul legal, cu termen de depunere al dosarelor, cu termen pentru probele pe care le-am stabilit, comisiile vor fi transparent constituite, astfel încât  în componența lor să avem și reprezentanți ai sindicatelor” declarat ministrul Bode.

Tot el a menționat faptul că  IPJ Constanța va fi printre primele inspectorate din țară unde se va demara un astfel de concurs pentru ocuparea funcției de comandă, dat fiind că actualul inspector-șef, chestor de poliție Constantin Adrian Glugă, are deja un an de când a fost împuternicit, maximul prevăzut de lege, iar în acest moment s-a găsit o portiță legală pentru a mai rămâne pe poziție încă 3 luni. Se pare că, între timp, postul de conducere va fi scos la concurs.

”Toate aceste concursuri se desfășoară transparent, dar ceea ce este cel mai important, că am reușit să demarăm. Iată că la IGSU erau 37 de poziții, iar 7-8-10 deja s-au finalizat aceste concursuri și sunt deja numiți, ceea ce este un lucru foarte bune, lucru care se va întâmpla și la Constanța.

 Unul dintre primele inspectorate de poliție județeană unde am decis să scoatem la concurs poziția de inspector-șef este IPJ Constanța și am convingerea că odată stabilizat pe funcție un bun profesionist, oricare va fi el, ales de comisie, Poliția din Constanța va avea un plus în management.

Unul din motivele pentru care am demarat organizarea acestor concursuri transparente să nu fim în situația ca la 3 luni sau la 6 luni, maxim un an, să împuternicim pe cineva, după care să găsim tot felul de formule legale să-l desemnăm la conducerea instituției, până la organizarea concursului.

Această practică încet-încet o să dispară, nu pot să spun că va dispărea 100%, pentru că numai în Poliția Română vorbim despre 1380 de funcții, de la agent până la inspector-șef sau funcții din IGPR, 1380 de poziții de împuterniciți”, a mai precizat ministrul MAI, Lucian Bode, în timpul vizitei sale la Constanța.

De precizat că pe data de 30 iulie a expirat împuternicirea inspectorului-șef al IPJ Constanța, care a rămas pe funcție pentru încă 3 luni, timp în care, din câte se pare, va fi organizat concurs pentru ocuparea acestui post.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.