Ministrul Fedorov: „Ucraina va putea efectua multe alte atacuri cu drone împotriva navelor ruseşti”

0
57
foto cu rol ilustrativ/ sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Ucraina va putea efectua multe alte atacuri împotriva navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care a jucat un rol cheie în construirea industriei dronelor din ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur”, a declarat ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, într-un interviu de vineri, 15 septembrie a.c., răspunzând la o întrebare despre atacurile recente din apropierea Crimeei.

Ucraina a efectuat mai multe atacuri folosind drone şi rachete marine asupra flotei ruse de la Marea Neagră în şi în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În semn de creştere a încrederii, Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile asupra Crimeei, nefiind confirmată anterior implicarea directă în exploziile asupra ţintelor militare de acolo. Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război şi un submarin în această săptămână, dar spune că a respins toate atacurile cu drone maritime.

Joi, 14 septembrie a.c., Fedorov a postat pe reţelele de socializare un videoclip care părea filmat de pe o navă care se îndrepta către o navă de război mult mai mare, urmată de o explozie. El a spus la acea vreme că atacul a fost opera sistemelor ucrainene plătite cu fonduri de la o platformă de crowdfunding administrată de guvern, care strânge bani pentru echipamente, inclusiv drone, scrie stiripesurse.ro

Fedorov a mai spus că producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023, faţă de anul trecut: „Cred că va fi o creştere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârşitul acestui an, comparativ cu anul precedent.”

Folosirea Inteligenței Artificiale

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme AI care pot localiza ţinte la câţiva kilometri distanţă şi pot ghida dronele către ele, chiar dacă comunicaţiile externe sunt perturbate de măsurile de război electronic.

„Avem nevoie de inteligenţă artificială, de exemplu tehnologia pentru găsirea ţintelor, la fel ca modul în care funcţionează Lancet (o dronă rusă), astfel încât o ţintă să poată fi localizată în timpul războiului electronic şi distrusă. În acest moment, totul este în stadiul de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc AI pentru a recunoaşte ţinte. Într-o pădure, poate detecta o ţintă şi poate recunoaşte dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt utilizate în mod activ”, a explicat acesta.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.