Ministrul Sănătăţii: Starea de alertă s-ar putea prelungi după 15 iunie. Cât de legală este termoscanarea? Avocatul Traian Bundă ne lămureşte

0
627

Peste fix o săptămână ar trebui să expire starea de alertă, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vrea prelungirea acesteia. Ministrul Tătaru susţine că pericolul pandemiei de coronavirus nu a trecut. Duminică a fost a treia zi consecutivă în care s-a raportat un număr mare de îmbolnăviri.

Până în 15 iunie încă suntem în starea de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere comunitară“, a precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, îi acuză pe români că se manifestă ca niște copii mici, care vor totul imediat, atunci când cer ridicarea restricțiilor impuse prin starea de alertă. Arafat avertizează că pericolul pandemiei nu a trecut încă și, în consecință, este în continuare nevoie de un cadru legal care să permită impunerea anumitor restricții.

Arafat nu susține ridicarea stării de alertă, după data de 15 iunie

Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții. Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi. Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. Trebuie găsită o soluție, pentru că noi nu putem în 15 iunie să revenim la o normalitate totală. Trebuie să lăsăm această dorinţă ca la copii mici: “Vreau totul acum!” Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a mai explicat dr. Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a precizat că, pe întreaga perioadă a stării de alertă, la intrarea într-un spaţiu închis, fie din cadrul unei instituţii publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât şi celorlalte categorii de persoane: vizitatori, clienţi, consumatori. 

Oamenii se plâng că li se îngrădește dreptul la libertate și că paznicii magazinelor sau instituțiilor nu au “studii medicale” pentru măsurarea temperaturii. Ce ar trebui să știe constănțenii din punct de vedere legal despre aceste măsuri impuse de autorități?

Pentru termoscanarea facială a românilor nu se solicită consimțământ în scris. Ce articole de lege și ce principii încalcă această procedură? Multe persoane au semnalat că termometrele elctronice pot da eori. În această situație pot fi folosite aceste termometre dacă nu sunt calibrate?

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, de profesie medic, susține că: “prin această termoscanare se face o recunoaştere facială, pentru că prin această termoscanare se prelucrează, în afară de datele pro-temperatură, datele biometrice”. Cum stau de fapt lucrurile și ce trebuie să ştim despre protecția datelor cu caracter personal în cazul termoscanării? Termoscanarea cade sau nu sub incidența RGDP?

Raed Arafat, șeful DSU, afirma recent că: „Termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei”. Dar temoscanarea înseamnă mai mult. Există mai multe tipuri de tehnologii prin care se poate lua temperatura: termometre digitale, camerele termale cu soft integrat sau monitorizarea temperaturii prin brățări și alte dispozitive. Legea face distincție între ele?

Au fost și oameni agresați fizic pentru că nu au acceptat această procedură. Ce putem risca dacă refuzăm termoscanarea în lipsa unui cadru medical care să ne măsoare temperatura și o încăpere unde această procedură să se realizeze în intimitate, nu în public? Ce prevede Constituția în acest sens?  

Unde se pot adresa constănțenii care se consideră vătămați din acest punct de vedere? La toate aceste întrebări am primit răspunsuri, în cadrul unui interviu Focus Press, de la avocatul Traian Alexandru Bundă din cadrul Baroului Constanţa.

Avocatul ne-a explicat că din punct de vedere legal nu este nicio problemă în privinţa măsurării temperaturii românilor atunci când intră în instituții sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătății oamenilor. “În primul rând trebuie să stabilim că această măsură este obligatorie şi este stabilită printr-o lege, printr-un text legal, indiferent că suntem mulţumiţi sau nemulţumiţi de situaţia aceasta. Există un temei legal în acest sens. Există obligativitate impusă de lege. Aceste interdicţii sau îngrădiri ale libertăţii sunt doar nişte măsuri menite să ne ajute (…). Nu trebuie să ne gândim automat că ni s-a îngrădit libertatea, pentru că libertatea noastră nu înseamnă neapărat să facem ce vrem, când vrem, ci trebuie să înţelegem libertatea ca un drept al nostru care nu îngrădeşte dreptul altcuiva. Dacă ar trebui să interpretăm din punct de vedere legal sau Constituţional, ar trebui să spunem că libertatea nu este absolută şi nu este nelimitată. Există totuşi libertate. Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta. Nu pot să consider că libertatea mea este mai presus de a ta sau de a altuia. Cred că ar trebui să înţelegem că limitarea aceasta nu se referă neapărat la o îngrădire abuzivă a dreptului la libertate, ci ar trebui să înţelegem ca fiind libertatea mea şi libertatea ta de a fi sănătos. Dacă eu sunt bolnav şi nu ştiu că pot fi asimptomatic, pot să îmbolnăvesc şi pe alţii şi atunci trebui să ştiu că libertatea ta la sănătate şi dreptul tău la sănătate este la fel de important ca şi dreptul meu de a fi liber de a nu purta mască. Aşa că nu ar trebui să interpretăm atât de drastic şi de draconic faptul că ni se îngrădeşte o libertate, ci ar trebui să apreciem lucrurile acestea ca pe o necesitate pentru sănătatea oamenilor din jurul nostru şi pentru binele populaţiei în general“, a declarat avocatul Traian Alexandru Bundă.

Acceptăm sau ne opunem termoscanării? Ce variantă corectă şi legală alegem? “Din punctul meu de vedere ar trebui să acceptăm termoscanarea, pentru că nu este invazivă, nu produce niciun rău fizic. Durează foarte puţin. Sunt aparate atât de performante încât durează chiar şi o secundă sau poate mai puţin şi cred că este un mod prin care aflăm în faza incipientă dacă prezentăm un simptom clasic şi banal al virusului -o temperatură ridicată. Eu nu mă opun acestei termoscanări, pentru că mie nu îmi provoacă nici un prejudiciu“, a accentuat avocatul Traian Alexandru Bundă.

Detalii în materialul video.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.