În sfârşit! După o serie de contestaţii la licitaţiile de atrbuire a lucrărilor de consolidare a Cazinoului, lucrurile intră în linie dreaptă. Pe data de 15 ianuarie, a fost dat startul restaurării şi consolidării acestei clădiri emblematice care străjuieşte, de peste 100 de ani, malul mării.
Evenimentul a fost marcat de oficialităţi prin două conferinţe de presă: una susţinută de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, la ora 10.00, iar o altă conferinţă a avut loc la ora 13.00, de dat aceasta susţinută de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan, care a predat constructorului, Asociere Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL& SC Tehnoinstal SRL şi subcontractantul – Schindler România SRL, imobilul în vederea reabilitării.
Scurt istoric al licitaţiilor cu repetiţie
Încă din anul 2012, autorităţile s-au tot chinuit să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia. La nivelul Companiei Naţionale de Investiţii, în perioada 2012 – 2018 au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini. Astfel, după aproape 8 ani de zile și nu mai puțin de 4 proceduri de achiziție publică, Cazinoul din Constanța are o șansă reală de a-și recăpăta strălucirea de altădată. De precizat că nici ultima licitaţie nu a fost lipsită de incidente. Astfel, în iunie 2019, Compania Naţională de Investiţii a dechis ofertele depuse pentru consolidarea şi restaurarea acestui obiectiv important pentru constănţeni şi pentru litoralul românesc. La licitaţie au depus oferte următoarele asocieri de firme: 1. Asociere SC Eldiclau SRL (lider de asociere) & Telekom România Mobile Communications SA& Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL & Implex Romcatel Cercetare Proiectare SA şi subcontractanţii Hoiura Electro Construct SRL, Facility Instal SRL şi Helinick SRL; 2. Asociere Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL& SC Tehnoinstal SRL şi subcontractantul – Schindler România SRL; 3. Asociere SC Construcţii Erbaşu SA (lider de asociere) & SC Concas SA & SC Euras SRL & SC Polarh Design SRL. Contractul a fost adjudecat de Asociere Aedificia Carpaţi SA, însă rezultatul a fost contestat de SC Eldiclau SRL. Pe13 decembrie 2019, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins definitiv plângerea împotriva procedurii de atribuire a contractului pentru Cazinoul din Constanţa. Apoi, în prezenţa ministrului Ion Ștefan, pe 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru “Consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța”. Însă, Eldiclau a formulat o nouă contestație, chiar în ziua semnării documentului. Până la urmă, contestaţia a fost respinsă şi s-a ajuns la fericita zi de 15 ianuarie 2020! În cadrul contractului se vor executa lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră. Termenul de garanție al lucrărilor este de 5 ani.
Ce declară Făgădău
Revenind la conferinţele de presă ocazionate de eveniment, deprecizat că primarul Constanţei, Decebal Făgădău a declarat: „Este o zi importantă pentru că astăzi se întâmplă ceea ce așteptam de foarte mult timp. După 4 încercări de asumări și neasumări, Cazinoul va fi reabilitat. Îmi văd un vis împliniti. De astăzi Cazinoul va fi predat CNI, constructorului. În trei luni de zile, proiectul tehnic va fi predat de către cel care a câștigat licitația. Aproximativ 49 de milioane de lei, atât este bugetul CNI pentru reabilitarea acestuia. Banii sunt. În cele din urmă s-a semnat contractul, eu voi semna contractul de predare către CNI, către constructor. Lucrările de consolidare ține de CNI, dar ce este afară, ține de primărie. Va fi o nouă faleză, diguri și o roată ca la Londra, constănțenii vor avea ocazia să vadă lucrările pentru reabilitarea Cazinoului și nu numai. Îmi doresc ca faleza să fie umătorul proiect, vor fi mai multe plante pe faleză”.
Ministrul Dezvoltării nu l-a invitat pe primar pentru că…
Ulterior, ministrul Ion Ştefan a afirmat, la rândul său: „Ministerul, prin CNI, se ocupă de restaurare, apoi îl vom preda municipalității. Dacă a fost de-a lungul timpului un edificiu folosit în alte direcții, cred că ar putea să revină la obiectul de activitate inițial, acela de cazino”. Întrebat de ce nu a fost organizată o întâlnire cu presa comună cu primarul Constanţei, ministrul a răspuns: „Programul meu este public, dimineață am avut întâlnire la Guvern cu premierul, acum…ce să spun!? N-am invitat pe nimeni, doar presa și constructorul. Autoritățile locale au posibilitatea să-și manifeste interesul prin sprijinirea antreprenorilor. Nu văd un impediment că cineva a făcut o conferință de presă, poate să facă lunar, să vadă stadiul lucrărilor, să prezinte autorizația”. Un mic detaliu însă: alături de ministru nu au fost doar constructorul şi presa, ci şi mai mulţi liberali, între care şi preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă. Mai mult, liberalii au încercat să dea de înţeles că lor li s-ar „datora” deblocarea situaţiei în ceea ce priveşte reabilitarea Cazinoului. Oare?
Loredana MIHAI, Alexandra CUCU