VIDEO. UPDATE. Mirela Garip, noul președinte al ședințelor Consiliului Local Constanța

0
227

Consiliul Local al Municipiului Constanţa s-a întrunit de îndată vineri, 22.01.2021, în şedinţă extraordinară, începând cu ora 13.00. Participă 26 de consilieri locali.

A început ședință de îndată a Consiliului Local Constanța, printr-o platformă de videoconferință. Sunt prezenți on-line 26 de consilieri locali.

Proiectul ordinii de zi include patru proiecte de hotărâre

  1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier local al domnului Hira Stere și vacantarea locului de consilier local deținut de acesta. Iniţiator: primar Vergil Chițac – aviz Comisia de specialitate nr. 5.

Proiectul a fost votat cu 26 de voturi pentru.

Noul liderul de grup al consilierilor locali P.N.L. este Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței.

2. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință. Iniţiator: primar Vergil Chițac – aviz Comisia de specialitate nr. 5

Deoarece consilierii P.S.D. și P.N.L. nu au avut propuneri, aleșii U.S.R.-P.L.U.S. au votat-o pe Mirela Garip.

Aceasta a fost aleasă președinte de ședință cu 26 de voturi pentru.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de reorganizare al R.A.D.E.T. Constanța în dosar nr. 3265/118/2019 având ca obiect deschiderea procedurii de insolvență la cererea debitoarei RADET Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac – avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

„Toți creditorii noștri vor vota împotriva Planului, oricare dintre noi când am fi solicitați să votăm, nu am fi de acord să recuperăm bani mai puțini decât avem de recuperat. Însă situația aceasta este, trebuie să vedem interesul Consiliului Local, al comunității și să mergem în continuare pe o societate nouă.

De la R.A.D.E.T. Consiliul Local urmează să își retragă printr-o hotărâre de Consiliu patrimoniul public și privat dat în administrare“, a explicat Liviu Popa, administratorul social al R.A.D.E.T.,

Primarul Vergil Chițac a explicat că acest plan asigură funcționarea Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanța până la 22 iunie a.c.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 26 de voturi pentru.

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării societății Termoficare Constanța S.R.L. în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac – avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5.

„Este urgent ca, în perioada următoare, să luăm măsuri pentru reabilitarea rețelei de tranfer a agentului termic primar de la CET spre punctele termice. Vorbim de o investiție care se cifrează la circa 49 de milioane de euro.

Avem un preț al gigacaloriei la Constanța foarte scump, de 600 de lei. Primăria subvenționează de la 250 la 600 de lei, iar acest lucru a însemnat anul trecut un efort bugetar de 60 de milioane de lei din buget.

Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă.

Avem toate documentele posibile și necesare, strategie, studii de fezabilitate, toate condițiile necesare, ne trebuie finanțarea.

Am analizat toate sursele de finanțare, cea mai potrivită este cea cu fonduri europene pe eficiență energetică, POIM – Axa 7, și trebuie să se mișcăm extrem de rapid, pentru ca până în 2023 să obținem banii.

Ca să putem aplica pe această axă de finanțare, e un criteriu de eligibitate ca societatea căreia îi vom delega serviciul de termie, de transport și distribuție a agentului termic, să nu fie în insolvență, de aceea trebuie să înființăm Termoficare Constanța S.R.L.“, a explicat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Consiliul de Administrație provizoriu al noii societăți va fi format din Iulian Gropoșilă (25 de voturi pentru, 1 împotrivă), Liviu Dorel Popa (25 de voturi pentru, 1 împotrivă), Monica Anca Moroianu (26 de voturi pentru), Bogdan Bădescu (26 de voturi pentru) și Laurențiu Chirtop (26 de voturi pentru). Acesta va funcționa doar patru luni și se va ocupa de obținerea licența de operator de termoficare de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu solicită ca, în procesul de modernizare a sistemului de termoficare centralizat, să fie respectată Strategia de optimizare a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică și să fie respectați cei nouă pași care se regăsesc în Studiul privind stabilirea modalității optime pe chestiunea serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța, documente ce au fost aprobate de Consiliul Local în 2019.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 26 de voturi pentru.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.