Modificarea Codului Penal privind prescripția răspunderii penale, aplicată în cazul unui individ din Poarta 6, care și-a terorizat iubita!

0
1011

Un bărbat din cartierul Poarta 6 al municipiului Constanța a scăpat de dosarul penal, cel puțin momentan, în care era trimis în judecată pentru amenințare în formă continuată. Judecătorii au decis, pe fond, încetarea procesului penal pe motiv de prescripție a răspunderii penale, însă procurorii au depus apel, termenul fiind stabilit pentru data de 6.04.2023.

Potrivit minutei judecătorești, instanţa a observat că lipsa intervenţiei legiuitorului în urma publicării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 a avut ca efect abrogarea parţială a textului art. 155 alin. 1 cod penal.

Prin urmare, forma art. 155 alin. 1 cod penal, aşa cum a avut-o în perioada cuprinsă între data publicării Deciziei din 2018 (şi anume data de 25.06.2018) şi data intrării în vigoare a OUG nr. 73/30.05.2022, reprezintă o lege mai favorabilă inculpatului, urmând a fi aplicată ca atare, în sensul că situaţiei juridice a inculpatului îi este aplicabil termenul general de prescripţie a răspunderii penale, şi anume termenul de 3 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. e cod penal, ce curge de la data săvârşirii faptelor şi care s-a împlinit în luna martie 2022. Având în vedere că prin Decretul nr. 195/16.03.2020 cursul prescripţiei a fost suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, rezultă că termenul general de prescripţie s-a împlinit în luna mai 2022. Astfel, s-a dispus încetarea procesului penal.

Dar decizia nu este definitivă și urmează să se judece apelul.

Amintim că Guvernul a adoptat, în mai 2022, o ordonanță de urgență pentru a modifica legislația penală, fiind vorba de articolul care reglementează prescrierea faptelor, după o decizie a Curții Constituționale.

Astfel, întrucât CCR a analizat pentru prima oară în 2018 prevederile din Codul penal referitoare la calculul prescripției, adică termenul maxim în care o persoană poate fi trasă la răspundere penală pentru încălcarea legii. La momentul respectiv, judecătorii au cerut legislativului și executivului să aducă mai multă precize în procedura de calcul a acestui termen. Consecința a fost că judecătorii au aplicat după propria apreciere, adică în mod diferit, la nivel național, această prevedere coroborată cu decizia CCR. Drept urmare, articolul a ajuns anul acesta din nou în analiza Curții Constituționale și a fost practic desființat., potrivit digi24.ro.

Care sunt actualele termene de prescripție:

Potrivit modificărilor, termenele de prescripţie a răspunderii penale, prevăzute la art. 154, alin. 1, lit. e, Cod Penal:

  1. 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
  2. 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
  3. 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  4. 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  5. 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

Și, cum fapta de amenințare este încadrată cu închisoare de până la 1 an sau amendă, în martie 2022 s-au împlinit cei 3 ani. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla la apel.

Precizăm că inculpatul din cauza de față a fost acuzat că, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, i-a adresat fostei concubine amenințări cu moartea și cu acte de violență prin intermediul convorbirilor telefonice și al mesajelor scrise.

De asemenea, în perioada 24.12.2018 – martie 2019, a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Constanța la data de 21.12.2018, prin aceea că a contactat-o telefonic în repetate rânduri pe persoana vătămată, i-a trimis mesaje scrise și s-a apropiat de imobilul în care locuiește aceasta.

A fost trimis în judecată pe 10.06.2021, iar decizia pe fond a fost luată pe 14.10.2022.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.