Radu Grațian Ghețea, un cunoscut economist al României, care activează în domeniul bancar, în anul 2000 devenind președinte al Asociației Române a Băncilor, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Decizia Judecătoriei Hârșova nu este definitivă.
Radu Grațian Ghețea este acuzat că, în data de 5.06.2022, în jurul orei 12.30, a condus un autoturism pe strada Plantelor (DN 2A) din orașul Hârșova și a pătruns pe sensul opus de mers, unde a lovit lateral un autoturism marca Volkswagen model Golf, condus de o femeie din sens opus, după care și-a continuat deplasarea pe sensul opus de mers către înainte și a intrat în coliziune frontală cu un alt autovehicul, condus de către un bărbat.
În urma producerii accidentului rutier a rezultat decesul pasagerului aflat pe locul din dreapta față, din unul dintre cele două vehicule cu care a intrat în coliziune.
Bărbatul a fost trimis în judecată pe 29.07.2024, iar pe 31.10.2024 a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, la Judecătoria Hârșova. Decizia nu este definitivă.
Ce a motivat instanța
Sub aspectul laturii obiective a infracțiunii de ucidere din culpă, instanța a reținut că în speță a fost realizat elementul material, constând în acțiunea inculpatului de a accidenta persoana vătămată după ce, în prealabil, nu a respectat regulile de circulație, încălcând dispozițiile art. 35 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Urmarea imediată este reprezentată de decesul persoanei vătămate.
Între activitatea inculpatului și urmarea imediată există o legătură de cauzalitate ce rezultă din coroborarea materialului probator în cauză.
„Astfel, inculpatul a încălcat dispozițiile: art. 35 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, republicată (Participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private). (…) Instanța are în vedere: limitele de pedeapsă prevăzute de lege, reduse cu o treime, conform art.396 alin.10 Cod procedură penală, modul și împrejurările de săvârșire a faptelor, gradul concret de pericol social al acestora, în raport de împrejurările în care au fost comise, respectiv gravitatea considerabilă în raport de valorile sociale lezate, respectiv viața persoanei și necesitatea respectării normelor privind siguranța circulației pe drumurile publice, culpa inculpatului la producerea accidentului de circulație, precum și urmările produse, respectiv decesul unei persoane, dar și datele personale ale inculpatului: în vârstă de 73 de ani la data faptei, căsătorit, studii superioare, președinte al Consiliului de administrație la Libra … București, istoricul sancțiunilor contravenționale, fără antecedente penale, cu o conduită sinceră pe parcursul procesului penal. Față de aceste criterii, cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanța apreciază că scopul pedepsei poate fi atins față de acest inculpat prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea, orientată spre cuantumul minim prevăzut de lege, doar aceste pedepse fiind în măsură să asigure atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei. În ceea ce privește necesitatea aplicării pedepsei, instanța constată că în cauză sunt îndeplinite condițiile art. 91 Cod penal, pedeapsa stabilită fiind de 2 (doi) ani de închisoare; inculpatul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. De asemenea, se constată faptul că inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată și nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților“, potrivit deciziei instanței de judecată, afișate pe portaljus.ro.
Liliana BELCIUG