Motivul pentru care a fost respinsă acțiunea lui Matei Datcu, împotriva clasării plângerii în cazul primarului Cîrjaliu

0
517
Cristian Cirjaliu

Așa cum arătam recent, într-un alt material, războiul dintre familia lui Matei Datcu, proprietarul restaurantului pescăresc din Agigea, și primarul comunei, Cristian Cîrjaliu, este departe de a lua sfârșit.

În urmă că câțiva ani, Matei Datcu și Liliana Camelia Datcu, prin SC Sarda Fish SRL, au formulat plângere penală îndreptată împotriva primarului Cristian Cîrjaliu, pe care îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la abuz în serviciu. Numai că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au emis o ordonanță de clasare în ceea ce privește comiterea celor două infracțiuni menționate.

Așa cum era de așteptat, familia Datcu a formulat plângere împotriva deciziei procurorului, care s-a judecat în urmă cu o săptămână, la Judecătoria Constanța.  Pe data de 23 aprilie, judecătorul de cameră preliminară a respins plângerea formulată și a menținut decizia procurorilor.

Cu privire la soluția de clasare dispusă în cauză, reprezentanții Ministerului Public au constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale. În această situație, acțiunea nu a mai putut fi pusă în mișcare, astfel că a rămas fără suport orice activitate procesuală, stingându-se întreg procesul penal.

Mai exact, ”se constată că actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru începerea urmăririi penale, sub aspectul comiterii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar termenul de prescripţie a răspunderii penale s-a împlinit astfel încât, în mod legal și temeinic, reprezentantul Ministerului Public a dispus clasarea clauzei. Petenții nu sunt îndreptăţiţi să solicite continuarea procesului penal pentru că nu au calitatea prevăzută de lege pentru a iniția acest demers juridic. Având în vedere că soluția de clasare este legală și temeinică sub aspectul intervenirii prescripţiei răspunderii penale, nu va forma obiect de analiză criticile care vizează nelegalitatea actelor de urmărire penală sau întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii fals în înscrisuri sub semnătură privată pentru că ar reprezenta, în esență, o analiză pe fond a solicitării de continuare a procesului penal formulată de persoane care nu au calitatea prevăzută de lege, respectiv aceea de suspect sau de către inculpat, potrivit art. 18 din Codul de procedură penală”, se arată în încheierea de ședință a Judecătoriei. 

Pentru aceste motive, instanța a respins ca nefondată plângerea formulată de petenții Datcu Matei, Datcu Liliana Camelia Datcu Matei Alin și Sarda Fish SRL împotriva soluției de clasare dispusă prin rechizitoriul nr.539/P/2018 din data de 22.07.2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

De remarcat că, într-o altă plângerea penală, formulată de comuna Agigea, reprezentată prin primar de data aceasta, s-a solicitat efectuarea cercetărilor penale cu privire săvârşirea infracţiunilor de fals si uz de fals, precum şi instigare la abuz in serviciu, în sensul ca Liliana și Matei Alin si Datcu Matei ar fi falsificat, în cuprinsul  unei facturii fiscale  din 2001, elementele de identificare ale unui bun imobil vândut, existând un al doilea exemplar al documentului, dar cu un conţinut diferit fata de prima variantă, fiind reclamate mai multe menţiuni din document ca fiind nereale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.