VIDEO. UPDATE. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dotat cu echipamentele și instrumentele necesare arheologiei subacvatice

0
189

Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Proiecte, a organizat o conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”. Sunt prezenți președintele C.J.C., Mihai Lupu, vicepreședintele U.S.R. al C.J.C., Petre Enciu, și directorul M.I.N.A.C., Aurel Mototolea.

Proiectul Consiliului Județean Constanța a fost finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre și a avut o valoare de aproximativ 950.000 de euro. Prin proiect a fost dotat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu echipamentele și instrumentele necesare arheologiei subacvatice. Au fost achiziționate o barcă cu peridot, ROV, sonar și echipamente de scufundare complete. În final, a fost realizată o hartă digitală a descoperirilor arheologice submerse, ce va fi updatat cu fiecare sit arheologic submarin ce va mai fi descoperit: www.proiect-treasure.ro.

Proiectul a fost o noutate deoarece a implicat o colaborare între țări UE și nonUE: Grecia, Bulgaria, Turcia, Moldova și Romania.

UPDATE. Programul de finanțare are ca prioritate promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură, în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre și urmărește, totodată, îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile Bazinului Mării Negre, prin creştere sustenabilă şi protecţia în comun a mediului.

Prin implementarea proiectului, s-a urmărit dezvoltarea activităţilor specifice, precum crearea şi dotarea cu echipamente de cercetare şi expunere muzeală a patrimoniului cultural şi natural, submers şi clasic astfel încât, la finalizarea sa, partenerii să beneficieze de echipamente promovate într-o manieră modernă.

Iată că am ajuns la finalul unui proiect de succes, care a parcurs o etapă destul de îndelungată. De la bun început am apreciat că e de bun augur achiziția acestor echipamente, care vor contribui, cu siguranță, la dezvoltarea cercetării arheologice și punerea în valoare a edificiilor.

Suntem alături de domnul director al M.I.N.A.C., pentru că are enorm de multe lucruri de făcut, de la cercetare arheologică până la punerea în valoare a patrimoniului cultural al județului Constanța. Însă, aceste proiecte trebuie continuate într-o logică și poate, cel mai important lucru, să întrunească condițiile științifice.

După cum bine știți, întâmpinăm foarte multe probleme la proiectele în derulare, care astăzi nu îndeplinesc cerințele științifice care se impun, pentru a putea fi reabilitate, restaurate sau consolidate. Avem discuții cu Institutul Național al Patrimoniului și Institutul Național de Arheologie care, pe viitor, vor fi consultate în toate proiectele din acest domeniu, în așa fel încât, ce vom realiza de acum înainte, să fie sub stricta îndrumare a specialiștilor“, a spus Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Consiliului Județean Constanța, ca lider de proiect, i-a revenit o valoare de 341.094 de euro, cu o cofinanțare de 27.287,52 euro. Durata proiectului a fost de 34 luni, respectiv 17.09.2018 – 17.07.2021, și are o perioadă de sustenabilitate de cinci ani.

„Conferința de presă de astăzi (13 iulie a.c. – n.r.) marchează un punct important din viața unui proiect european: finalizarea acestuia, după care vom intra într-o perioadă de durabilitate, în care trebuie să menținem niște indicatori asumați în contractul de finanțare.

Poate cea mai importantă componentă a proiectului TREASURE este reprezentată de parteneriatul pe care am reușit să îl realizăm cu vecinii din zona Bazinului Mării Negre. Este remarcabil faptul că am reușit să îmbunătățim relațiile cu vecinii noștri, am reușit să colaborăm foarte bine și să ducem la bun sfârșit toate activitățile pe care ni le-am propus. Am achiziționat toate echipamentele de care ar avea nevoie arheologii care se ocupă cu această activitate de cercetare submersă.

Acest proiect a contribuit masiv la creșterea încrederii partenerilor noștri și a conștientizării importanței aderării la U.E. Din punctul meu de vedere, TREASURE este un proiect deosebit de important pentru M.I.N.A.C., el reprezintă valorificarea comorilor pe care le avem pe fundul Mării Negre și care merită să fie cercetate și expuse în cadrul muzeului“, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

V.I, M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.