Muzeul din Adamclisi găzduieşte o expoziţie inedită: “Mapping the Black Sea / Marea Neagră în cartografia europeană”

0
114
FOTO: Alexandra VASILE

Muzeul din Adamclisi găzduieşte, începând de miercuri, 27 iulie 2022, o expoziţie inedită. “Mapping the Black Sea / Marea Neagră în cartografia europeană” prezintă, prin intermediul a 30 de postere, hărţi şi descrieri geografice, Marea Neagră, în diverse perioade istorice, din antichitate şi până în epoca modernă.

Vizitatorii vor putea afla că Marea Neagră a fost menţionată şi descrisă sub diverse nume, de la Pontos Axeinos (Neospitalieră) şi Pontos Euxeinos (Ospitalieră), la Mare Maggiore, Kara Deniz sau Cherno More.

În cadrul expoziţiei este prezentată cea mai veche dovadă cartografică a coastei Mării Negre şi anume o hartă realizată din piele, datând din anii 230-240 d.H, şi care acoperea un scut ce a fost descoperit în Siria, în cetatea antică Dura Europos.

Un alt izvor deosebit ce se regăseşte pe planşele expoziţiei este Tabula Peutingeriana, un itinerar antic de secol IV d.H, realizat de către ingineri romani şi redescoperit în Evul Mediu.

Expoziţia prezintă cele mai importante realizări din domeniul cartografiei, dar şi informaţii preţioase culese de-a lungul timpului de către oameni de ştiinţă, călători, diplomaţi, negustori sau militari de diverse naţionalităţi. Portulanele, hărţile şi descrierile oferă date deosebite legate de dezvoltarea comerţului şi a navigaţiei, prezintă diverse porturi, distanţele dintre acestea sau cele mai facile rute maritime.

Portulanele genoveze şi veneţiene sau hărţile realizate de mari maeştri ai epocii, precum Ortelius, sunt doar câteva dintre dovezile prezentate şi care fac din această expoziţie o realizare de excepţie.

Expoziţia “Marea Neagră în cartografia europeană” a fost vernisată în vara anului trecut, pe 24 iunie 2021 şi a putut fi admirată timp de două luni la etajul II al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa. Din toamna anului trecut şi până în prezent, ea a putut fi studiată on-line, pe website-ul www.arhicup.com.

Expoziţia este organizată în cadrul proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – ARHICUP (BSB867), finanţat prin programul “Joint Operational Programme for Cross-Border Cooperation under the European Neighborhood Instrument Black Sea Basin 2014-2020”, Axa prioritară 1.1. “Jointly promote of business and entrepreneurship in the tourism and cultural sectors”, care are ca parteneri Municipiul Nessebar, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.