Năvodărean reabilitat de instanță: în trecut a fost condamnat după ce a golit conturile bancare ale unor american prin activități de tip „phishing”

0
2220
Atac cibernetic. FOTO Jefferson Santos

În primăvara acestui an, un bărbat din Năvodari a depus cerere de reabilitare, la Tribunalul Constanța, în urma unor condamnări din trecut. G. Valentin, un tânăr de 25 de ani la data faptelor, care a aderat la un grup infracțional organizat specializat în operațiuni financiare frauduloase.

În urmă cu 10 ani, în 2012, polițiștii de la Crimă Organizată din Constanța, împreună cu colegii lor din alte județe, au descins la 15 adrese din judeţele Constanţa, Dolj, Brăila, Galaţi şi Cluj, în vederea destructurării acestei grupări.

Așa cum au precizat anchetatorii la vremea respectivă, în perioada martie 2011 – august 2012, membrii grupării au obţinut câteva zeci de mii de numere de carduri aferente conturilor unor cetăţeni americani. Ulterior, aceștia au falsificat carduri pe baza datelor obţinute fraudulos și au golit conturile americanilor. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării închiriaseră mai multe vile de pe litoral, pentru a-și pierde cumva urma și pentru a nu-și folosi propriile locuințe. Apoi, sub diverse pretexte, au închiriat mai multe servere ale unor societăţi comerciale pe care le-au folosit ca să intre în sistemele informatice ale mai multor unităţi bancare din SUA.

Trecând peste alte informații de ordin tehnic, despre cum reușeau indivizii să golească aceste conturi bancare, un an mai tîrziu, 7 persoane au fost condamnate la câte 3 ani de detenție cu executare, în timp ce năvodăreanul G. Valentin a primit pedeapsa cea mai mare, de 4 ani de detenție. Această sentină a rămas definitivă în 2014, la Înalta Curte, însă individul mai avea o sentință rămasă definitivă, din 2011.

Revenind în prezent, acesta a dorit să se reabiliteze, formulând o cerere în acest sens. Astfel, în ultima zi a lunii august, instața a constatat că, între timp, a intervenit reabilitarea de drept a condamnatului. Decizia Tribunalului este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.