Negocierile pentru formarea unui nou guvern în România au continuat miercuri la Palatul Parlamentului, între echipele PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Minorităților Naționale. Conform unor surse politice, una dintre principalele decizii luate în cadrul discuțiilor a vizat reducerea numărului de ministere la 16, față de 18 câte sunt în prezent, în cadrul unui guvern cu o structură mai eficientă și un program de guvernare comun.
În cadrul negocierilor, partidele pro-europene au stabilit principii clare pentru alocarea portofoliilor ministeriale, printre care separarea ministerelor avizatoare – Justiția și Finanțele – sub controlul unor partide diferite pentru a asigura echilibrul. De asemenea, structura actuală a vicepremierilor fără portofoliu va fi eliminată, guvernul urmând să funcționeze cu un singur prim-ministru central. În ceea ce privește ministerele, Ministerul Familiei și Ministerul Energiei vor fi absorbite de Ministerul Muncii și Ministerul Economiei, iar Ministerul Digitalizării va rămâne activ, dar cu o structură mai mică, cu atribuții în gestionarea fondurilor PNRR.
De asemenea, se discută crearea unui Minister al Diasporei, care ar putea include atribuții legate de culte și românii de pretutindeni. În ceea ce privește distribuirea portofoliilor, PSD va avea cele mai multe ministere, respectiv 7, în timp ce PNL va controla 4, USR va primi 3, iar UDMR va beneficia de 2 ministere. USR a exprimat interesul de a prelua Ministerul Dezvoltării, dar PSD preferă să acorde acest portofoliu UDMR, în locul celui al Mediului, potrivit RTV.
M.G.