O femeie a murit în Spitalul Judeţean Constanţa, situaţia declanşând un val de emoţie, mai cu seamă că fiul bătrânei a acuzat cadrele medicale de nepăsare şi a depus o plângere penală la Poliţie. Oamenii au reacţionat, criticând lentoarea reacţiei cadrelor medicale şi faptul că în Urgenţa spitalului se aşteaptă cu orele; alţii, în schimb, au comentat că nu medicii sunt vinovaţi, ci faptul că sunt puţini ca număr în comparaţie cu pacienţii care se prezintă în fiecare zi în unitatea medicală. Discuţia pe acest subiect s-a mutat, ulterior, şi în ceea ce priveşte activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Constanţa. Mai mulţi constănţeni au prezentat situaţii prin care au trecut, spunând că au aşteptat şi două ore pentru ca o ambulanţă să ajungă la caz.
Care este situaţia reală în ceea ce priveşte timpii de răspuns ai ambulanţelor SAJ? La sfârşitul anului trecut, media era, în municipiul Constanţa, de 15 minute – cu alte cuvinte, SAJ se încadrează, la limită, în standardele impuse acestui serviciu, conform legii. Motivele pentru care ambulanţele ajung cu întârziere la cazuri poţi ţine de vreme, de ambuteiaje în trafic, dar cea mai gravă problemă o reprezintă lipsa personalului! Ambulanţa Constanţa are prea puţini oameni care să asigure o fluenţă şi timp buni de răspuns.
Managerul general al SAJ Constanţa, dr. Laurenţiu Bădescu, recunoaşte problema: „Suntem în deficit de 40-45% personal faţă de normativ”. „În total, SAJ are 25-30 de echipaje în tot judeţul. Problema lipsei de personal este în tot sistemul de sănătate”, adaugă Bădescu. În timpul verii, pentru că vorbim despre sezonul estival şi litoral, populaţia în judeţ se dublează. Dar, din fericire, în fiecare vară la Constanţa sunt detaşate echipaje de ambulanţă din ţară.
De ce nu poate fi Constanţa deservită de un număr corespunzător de echipaje de Ambulanţă, conform numărului de locuitori şi de necesităţi? Pentru că… aceasta este „grija” oferită de statul român şi de guvernanţi! „Am făcut, încă de anul trecut, nenumărate adrese la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul de Finanţe, pentru deblocarea posturilor, pentru bugetarea lor, aşa încât să mai putem angaja. Din 200 de posturi cât am mai cerut, ne-au mai aprobat în plus 5”, a conchis Bădescu.
Alexandra CUCU
Acest om nu are ce cauta la conducerea acestei instituții. Interesati.va cine este asistenta sefa acum si ce cunostinte are in domeniu. Umbla șobolanii prin institutie si pe el il intereseaza cine pleaca la Bucuresti si sa aibe ture la coordonare numai in weekend ca e platit la dublu. Si ghici pe cine a angajat la perfecționare pe nevastasa de care a divorțat ca sa nu foe conflict de interese