Nici nu a semnat bine contractul, că firma care va construi „jungla urbană“ a și solicitat încheierea unui act adițional

0
2122

Primăria Constanța a semnat, în data de 25 mai a.c., cu Meva Concept S.R.L., acordul contractual privind achiziția și contractarea lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului“. În aceeași zi, s-a încheiat și un act adițional, pentru ca firma bucureșteană să poată constitui garanția de bună execuție mai târziu decât prevede contractul.

Primăria Constanța a atribuit foarte greu contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului, adică pentru realizarea celebrei „jungle urbane“ de pe strada Ștefan cel Mare. Deși a semnat contractul de finanțare în aprilie 2020, abia după un an s-a stabilit firma care va realiza, efectiv, lucrările. Meva Concept este câștigătoarea licitației și va moderniza zona centrală pentru 68.888.580,61 lei.

Acordul contractual privind achiziția și contractarea lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului“ a fost semnat în data de 25 mai a.c. și chiar în aceeași zi, a fost încheiat și un act adițional, pentru ca firma bucureșteană să poată constitui garanția de bună execuție în termen de cinci zile lucrătoare de la data semnării contractului, nu chiar în aceeași zi, așa cum prevedea acordul contractual.

Garanția de execuție este de 10% din prețul contractului, adică de peste 6,8 milioane de lei, și îi va fi restituită firmei în procent de 70% după recepția la terminarea lucrărilor, iar restul, la aprobarea Recepției finale.

Actul adițional ridică un semn de întrebare cu privire la capacitatea Meva Concept de execuție a lucrărilor, de vreme ce aceasta este abonată la contractele publice și numai în ultimul an a câștigat mai multe licitații, pentru asfaltare de drumuri, modernizare școală, construire sală de sport și o bază sportivă, elaborare studiu de fezabilitate etc.

Bineînțeles, rămâne de văzut dacă firma va respecta termenul-limită, de aproximativ un an și jumătate de la demararea lucrărilor, conform programului stabilit chiar de ea și aprobat de Primărie. Administrația locală trebuie să emită Ordinul administrativ de începere a lucrărilor în termen de 90 de zile de la semnarea contractului.

Meva Concept S.R.L. are sediul în Sectorul 6 – București și un unic asociat: Ligia Andreea Paraschiv, care este și administrator. În 2020, a realizat o cifră de afaceri de peste 50,9 milioane de lei și un profit de 830.815 lei, având un număr mediu de doar nouă angajați.

Pentru execuția lucrărilor de modernizare a centrului orașului Constanța, firma are deja trei subcontractanți: Hiwaters Solutions S.R.L., Mooz Services S.R.L. și Fraicom S.R.L.

Proiectul include și modernizarea arterelor adiacente

Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp.

Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone, care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent, prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Iluminatul public va fi, de asemenea, modernizat. Investiția include și reabilitarea pasajului pietonal.

În paralel, în zona adiacentă reprezentată de Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.