Licitația pentru reabilitarea primelor rețele termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța a fost anulată administrativ. Primăria a demarat și achiziția pentru a doua etapă a modernizării acestora, termenul-limită pentru depunerea ofertelor fiind 15.09.2021.
„Este pentru prima dată după 30 de ani când la Constanța se fac investiții pentru schimbarea rețelei de transport a energiei termice. Primăria Constanța a făcut toate demersurile pentru a contracta fonduri europene prin POIM Axa 7.1, în valoare de 50 de milioane de euro. Investițiile se vor derula în trei etape și presupun schimbarea a 50 km rețea“, susțin reprezentanții Primăriei Constanța.
În momentul de față se află în derulare achiziția pentru „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța“ Etapa II, prin care s-a propus reabilitarea a aproximativ 13 km traseu aparținând Magistralei II, precum și breteaua de legătură dintre cele două magistrale. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 20 de milioane de euro.
Achiziția care presupune „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța“ Etapa I a fost anulată administrativ, adică nu s-a depus nicio ofertă, și se află în reevaluare la Agenția Națională a Achizițiilor Publice, urmând a fi reluată în scurt timp. Această etapă vizează reabilitarea a 22 km traseu aparținând Magistralei I, precum și breteaua de legătură dintre cele două magistrale.
Poate firmele nu sunt interesate să depună oferte pentru aceste achiziții deoarece procedurile de atribuire a contractelor sunt inițiate sub incidența clauze suspensive, în sensul în care încheierea acestora este condiționată de obținerea finanțării lucrărilor din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare.
În scurt timp va fi demarată și achiziția pentru Etapa III, care presupune reabilitarea altor 15 km de rețea și pentru care se vor atrage fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța.
Conductele vechi, cu un grad de uzură extrem de ridicat își pun amprenta asupra serviciilor care sunt oferite constănțenilor. Vechimea conductelor este de aproximativ 38-42 de ani, în timp ce durata de viață este de maximum 25 de ani.
V.I.