Fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, a scăpat de sechestrul asigurator dispus asupra unor bunuri imobile. Fostul edil a contestat măsurile asiguratorii dispuse în dosarul penal deschis pe numele său, iar Tribunalul a respins contestația, în vara acestui an. A avut, însă, câștig de cauză, la Curtea de Apel.
În urmă cu câțiva ani, procurorii au dispus, prin ordonanță, instituirea sechestrului judiciar asigurator asupra mai multor bunuri aparținând fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, cercetat într-un dosar de corupție. Măsura a fost menținută pe perioada judecății, însă, în luna mai a acestui an, Matei a contestat acest lucru, solicitând, în acest sens, ridicarea acesteia.
Instanța de fond – Tribunalul Constanța – a respins contestația fostului primar, pe data de 15 iunie a.c., însă acesta a formulat apel împotriva acestei decizii. Astfel, pe data de 2 noiembrie, Curtea de Apel a admis contestația lui Nicolae Matei și a dispus ridicarea sechestrului. Decizia este definitivă.
De precizat că, potrivit minutei instanței, bunurile asupra cărora a fost dispus sechestrul asigurator sunt: un teren extravilan în suprafaţă de 45.000 m.p. un teren extravilan în suprafaţă de 14.000 m.p, un teren extravilan în suprafaţă de 5.000 m.p., un teren extravilan în suprafaţă de 35.500 m.p. și un teren extravilan in suprafaţa de 84.500 m.p..
Acest dosar penal se află pe rolul instanțelor din 2017, iar Nicolae Matei, împreună cu un alt inculpat, Ștefan Ciocănel, se judecă cu Ministerul Finanțelor Publice, SC Sind România SRL și Consiliul Local Năvodari, în legătură cu un teren din zona Tabăra Năvodari, care a fost atribuit unei societăți într-un mod dubios.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în calitate de primar al oraşului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”. Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al oraşului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparţinea în realitate oraşului Năvodari.
Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de fostul edil și administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic. Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna oraşului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.
În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite, etc.), inculpatul Matei Nicolae a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari.
L.B.