Nimeni nu mai protestează că se construiește o nouă clădire lângă Lupoaică. Ba dimpotrivă: se plănuiește răscumpărarea cu bani de la buget

0
3346

La intrare în Zona Peninsulară din Constanța va apărea un nou imobil, fix lângă cel care se construiește acum de către Stelian și Enache Bucovală de la Bueno. Tot cu patru etaje și tot o clădire de birouri, sediu administrativ.

Cătălina și Nicolae Cristea (executor judecătoresc) s-au apucat să construiască un imobil cu regim de înălțime D+P+4E, cu destinația de sediu administrativ, pe strada Traian nr. 35B din Constanța. Adică în zona Lupoaicei din Peninsulă, în apropierea Curții de Apel Constanța, fix lângă clădirea de birouri pentru organizații neguvernamentale pe care o ridică, acum, Stelian și Enache Bucovală de la Bueno Comp S.R.L.

Lucrările sunt realizate de Maritimo Development S.R.L., iar acestea ar trebui să fie finalizate până pe 15.12.2023.

Autorizația de construire pentru noua clădire a fost eliberată de Primăria Constanța în data de 15 ianuarie 2020. Și nimeni nu mai protestează, așa cum s-a întâmplat în cazul șantierului deschis de Bucovală la începutul anului trecut. Lucrurile se desfășoară fără nicio poticneală, s-au finalizat deja săpăturile pentru turnarea fundației.

Descărcarea arheologică pe terenul de pe strada Traian nr. 35B a fost realizată în 2019 și nu au fost descoperite alte ziduri antice, cum s-a întâmplat în cazul Bueno. Au fost găsite doar fragmente de ceramică, două morminte și o mică parte din vechile ziduri ale fostei Gări din Constanța, construită de britanici. Toate obiectele găsite au fost preluate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.

În luna martie a.c., a început și s-a finalizat supravegherea arheologică a săpăturilor realizate pentru a se putea turna fundația noii clădiri. Nu au mai fost descoperite decât tot bucăți de ceramică antică ce au fost, de asemenea, preluate de către arheologii muzeului.

Ce planuri anunță noua conducere a Primăriei Constanța

Referitor la clădirea construită de Enache Bucovală, reamintim că actuali membri din conducerea Primăriei Constanța au organizat, anul trecut, un protest, în speranța stopării lucrărilor. Anul acesta, pentru că lucrările nu aveau cum să fie oprite, USR-PLUS a anunțat organizarea unui referendum pentru recuperarea terenului. Între timp, având în vedere și clădirea pe care o va edifica executorul judecătoresc Cristea, aleșii locali de la USR-PLUS au avansat o altă idee: exproprierea.

„Suntem în faza aprobării indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes național, județean sau local. Trebuie să se ocupe aparatul Primăriei de proiect. Este prima etapă din procesul de expropriere“, a declarat, pentru Focus Press, viceprimarul Constanței, Florin Cocargeanu (USR). Când anume vom vedea un astfel de proiect de expropriere pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local nu se știe încă. „Nu știu să vă spun dacă vor fi gata cu el până la ședința aceasta“, a spus Cocargeanu.

Referitor la faptul că pe terenul lui Bucovală deja se construiește, Cocargeanu a precizat: „Da, dar din câte am înțeles su eu, se poate/trebuie să fie răscumpărată și clădirea“.

Valentin ISPAS, Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.