Primăria Municipiului Constanța a emis, în luna mai a anului trecut, un certificat de urbanism pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare avizării lucrărilor de intervenții și a documentației topo-cadastrale în vederea exproprierii privind obiectivul de investiție „Amenajarea zonei cuprinse între accesul către plaja Modern, strada Lebedei și taluz, prin crearea de facilități pentru evenimente culturale și pentru petrecerea timpului liber, zone de promenadă și parcaje“. În luna august 2022, consilierii locali constănțeni au aprobat documentația tehnico-economică, faza de studiu de prefezabilitate pentru acest proiect, iar acum, în sedința din data 28 februarie a.c., vor vota proiectul pentru aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții.
Partea de est a municipiului Constanţa reprezintă o importantă zonă de dezvoltare urbană actuală şi de perspectivă a municipiului, reprezentată de diverse centre comerciale şi locuinţe colective şi individuale. În momentul de faţă, zona propusă studiului în vederea amenajării integrate a zonei este îngrădită şi ocupată de o platformă betonată folosită ca parcare, respectiv de vegetaţie crescută spontan. Prin amenajarea terenurilor care fac obiectul prezentului proiect se dezvoltă infrastructura de recreere şi se îmbunătăţeşte nivelul de viaţă şi civilizaţie. Avantajele proiectului constau în îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii locuitorilor municipiului Constanţa şi turiştilor, prin realizarea unor lucrări de amenajare urbană, de modernizare a infrastructurii rutiere şi pietonale, precum şi de protecţie minimal-peisajeră a taluzului.
Municipalitatea spune că doreşte și încetinirea sau stoparea fenomenului de eroziune costieră, prin lucrări de amenajare peisagistică minimală a taluzului. Suprafața terenului este de 6.300 mp. Obiectivele specifice ale proiectului constau, în special, în crearea de facilități pentru evenimente culturale şi pentru petrecerea timpului liber, zone de promenadă şi parcaje, creşterea suprafeţelor verzi din municipiul Constanța, prin reconversia unor suprafețe din terenul aflat într-o stare avansată de degradare; zonă de fitness în aer liber; spaţii de joacă etc.
Potrivit studiului de prefezabilitate, ar fi nevoie de 1,7 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, și de 205.000 de lei, fără TVA, pentru documentațiile de proiectare. Cele 1,7 milioane de lei ar fi necesare pentru dezafectarea platformei existente, amenajarea unei parcăre, alei, sistem de iluminat și spații verzi, și amplasări dotări și mobilier urban.
Terenurile vizate de investiția de 1,7 milioane lei fac parte din Dosarul Retrocedărilor, în urma căruia Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Precizăm faptul că, în anul 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus restabilirea situației anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al UAT Constanţa.
Mihaela GIUGLEA
Interesant, facand locuri d epromenada si parcari nu se mareste spatiul verde…..doar daca folosm beton verde…..
Alti bani aruncati .Dar ce pretentii sa ai de la Prostul Satului !