Consilierii locali constănțeni vor vota joi, 29 iunie a.c, printre altele, aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Acesta stabilește, inclusiv, orele până la care pot funcționa terasele din Constanța și Mamaia. Printre motivele invocate în document se arată și „debutul sezonului estival 2023, ce impune autorizarea activităților solicitate de operatorii economici în această perioadă“.
În stațiunea Mamaia și în Satul de Vacanță se propune renunțarea la solicitarea acordului asociației de proprietari.
„Se propune să fie permisă autorizarea activităților de agrement-recreere în stațiunea Mamaia. Pentru terasele care sunt amplasate la parterul clădirilor de locuit, se propune ca operatorul economic să prezinte acordul asociației de proprietari/locatari doar pentru terasele care desfășoară activitate economică peste ora 22.00 și înainte de ora 8.00. Se propune renunțarea la solicitarea acordului asociației de proprietari/locatari în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță“, se arată în proiectul de hotărâre.
Unitățile de alimentație publică tip „bar de zi“ situate pe sectoarele de plajă din Mamaia ar putea funcționa până la ora 24.00. Până la aceeași oră, ar putea funcționa și cele din Constanța, însă doar vineri și sâmbătă, iar în restul zilelor, până la ora 22.00.
„Orarul de funcționare se stabilește de fiecare operator economic, cu respectarea legislației în vigoare, și se afișează la intrarea în unitate, cu vizibilitate din interiorul și exteriorul unității, operatorul economic având obligația respectării orarului de funcționare; excepție fac unitățile de alimentație publică tip «bar de zi» situate pe sectoarele de plajă din stațiunea Mamaia și Constanța, pentru care orarul de funcționare se va încadra în următorul interval: stațiunea Mamaia: Luni – Duminică: 7.00 – 24.00; Constanța: Duminică – Joi: 7.00 – 22.00, vineri, sâmbătă: 7.00 – 24.00“, potrivit documentului.
Comercializarea alimentelor în Mamaia și Satul de Vacanță
„Comercializarea alimentelor, respectiv a preparatelor și semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificație, de patiserie și de cofetărie, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci, în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică clasificate și în unități autorizate conform normelor sanitare și sanitar-veterinare impuse de legislația în vigoare. Comercializarea produselor nealimentare, a produselor alimentare preambalate, precum și a legumelor și fructelor în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță este permisă în spații comerciale nespecializate care îndeplinesc condițiile impuse de normele sanitare și sanitar-veterinare și care sunt edificate în conformitate cu legislația specifică în vigoare“, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Potrivit proiectului de hotărâre, culoarul de trecere pentru pietoni, între terase, va fi de minimum un metru în Zona Peninsulară, dar și în restul orașului, cu anumite excepții.
„În zonele exclusiv pietonale se pot autoriza terase independente, cu structură de sine stătătoare. Culoarul de trecere pentru pietoni va fi de minim 1 metru atât pentru Zona Peninsulară, cât și pentru restul orașului. În perimetrul delimitat de Colegiul Național «Mihai Eminescu», strada Vasile Canarache, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, strada Mircea cel Bătrân, strada Sulmona și revenire la Colegiul Național «Mihai Eminescu», terasele se pot amenaja pe toată lățimea trotuarului. Excepție în cadrul acestui perimetru face tronsonul ancorat de Bulevardul Tomis, unde culoarul pietonal va fi de minim 1 metru. Este permisă amplasarea structurilor tip igloo în perimetrul teraselor, în perioada 1 octombrie – 30 aprilie“, conform documentului.
Programul propus pentru funcționarea teraselor, în Constanța și stațiunea Mamaia
„Terasele din zona cuprinsă între Capitol și strada Traian ar urma să funcționeze, în perioada 1 mai – 31 octombrie, până la ora 23.00, respectiv ora 24.00, în week-end, iar în restul anului, până la ora 22.00. În Zona Peninsulară, de la strada Traian (Lupoaică), Piața Ovidiu până la faleza Cazino, se admite muzica difuzată la un nivel acceptabil, preferabil muzică live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare). Operatorii economici care solicită orarul de funcționare al teraselor peste ora 1.00 și înainte de ora 8.00 trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, acordul asociației de locatari/proprietari. În zona falezei Cazino, de la Poarta 1 până la Port Tomis inclusiv, operatorii economici care solicită orarul de funcționare al teraselor peste ora 1.00 și înainte de ora 8.00, trebuie să prezinte în mod obligatoriu acordul asociației de locatari. În zona Portului Tomis, orarul de funcționare va fi aprobat conform solicitărilor operatorilor economici.
În regulament mai apare și orarul de funcționare pentru zona Ștefan cel Mare, zona parcurilor și limitrof acestora, cât și în restul orașului. Totodată, în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță, orarul de funcționare al teraselor nu este impus, cu condiția respectării normelor de zgomot, potrivit proiectului de hotărâre.
Petruț IACOB