Nu amânaţi vizita la medic! Controlul medical anual salveză vieţi. Iată care sunt testele de screening de care orice persoană are nevoie

0
911
Imagine cu rol ilustrativ

De teama infectării cu noul coronavirus, oamenii tind să amâne vizita la medic, ignorând semnele agravării unor boli cronice sau apariția unor simptome care persistă. Medicii fac apel la pacienți să nu ignore gravitatea unor simptome cu care se pot confrunta în această perioadă și care nu au legătură cu noul coronavirus.

Sănătatea înseamnă în primul rând prevenţie, adică să fim tot timpul cu un pas înaintea posibilelor boli şi afecţiuni. De aceea nu trebuie să ignoram controalele medicale anuale, pentru că ne ajută să indentifică o anumită boală, înainte de apariţia vreunui simptom sau semn, când tratamentul este net eficient. Depistarea precoce şi un tratament potrivit conduc la o calitate a vieţii mai bună. Aşadar, timpul este preţios, iar controlul medical anual reprezintă o bună ocazie pentru a discuta cu medicul despre importanţa efectuării testelor de screening care vă pot salva viaţa!

Medicii avertizează că apariția și persistența anumitor simptome nu trebuie ignorate, mai ales dacă se pune problema unor intervenții chirurgicale. Dacă nu sunt făcute la momentul optim, aceste intervenții riscă să nu-şi mai atingă scopul. 

Infarctul miocardic, de exemplu, are o rată de mortalitate mai mare decât infecțiile cu noul coronavirus, de aceea pacienții ar trebui să acorde atenție și altor simptome care nu sunt respiratorii și pot semnala apariția unei boli cardiovasculare. La fel, este absolut necesar să nu se amâne vizita la medic în cazul herniilor de disc care au produs deja pareze ale membrelor sau în cazul tumorilor maligne cerebrale sau spinale și care, cu trecerea timpului, devin depășite din punct de vedere chirurgical. 

 “Cu toţii ne dorim să avem o sănătate bună, însă sănătatea noastră este rezultatul alegerilor noastre. Ce mănânc? Fac sport sau nu? Respect normele de igienă personală şi colectivă? Sunt optimist? Am idealuri în viaţă? Comunic bine cu ceilalţi? Mă rog? Sunt mulţumit de ceea ce fac? Sunt recunoscator? Iubesc, mă simt iubit?  Atunci când răspunsurile la aceste întrebari nu ne mulţumesc, este foarte probabil că se vede în starea noastră de sănătate şi putem evalua acest lucru prin rezultatele analizelor noastre. Acestea vorbesc despre sănătatea fizică. Dar, avand în  vedere că sănătatea fizică este influenţată şi de celelalte dimensiuni ale sănătăţii, putem avea o imagine globală asupra stării noastre dintr-un anumit moment. Una dintre metodele de profilaxie primară, ignorată adesea, este controlul medical anual. Făcut cu responsabilitate, complet şi dirijat, acesta aduce multe informaţii pentru fiecare dintre noi, pentru a şti din timp ce avem de reparat. În plus, medicul de familie poate dirija şi recomanda analizele utile fiecăruia”, susţine dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.

Iată ce ar trebui urmărit la controlul medical anual:

 • Hemoleucograma – Hemoleucograma completă, test screening esențial pentru determinarea stării generale de sănătate, oferă informații importante despre diferitele tipuri de celule sanguine (leucocite/globule albe, hematii/globule roșii, trombocite). Rezultatul analizei ajută medicul în diagnosticul anumitor afecțiuni (anemie, infecții etc.) și în evaluarea diferitelor simptome (slăbiciune, fatigabilitate, vânătăi/echimoze etc.).
 • Screening inflamație – Proteina C reactivă este un marker util pentru infecții, inflamații și poate fi utilizat pentru monitorizarea răspunsului la tratament în afecțiunile inflamatorii.
 • Screening hepatic – Aceste teste sunt utile în evaluarea funcției hepatice. Valori crescute sau scăzute pot semnala prezența unei boli hepatice: TGO (ASAT), TGP (ALAT), Bilirubina totală, Bilirubina directă, Proteine totale, Albumina, Fosfataza alcalină, GGT, Colinesteraza, Fibrinogen, Electroforeza proteinelor serice.
 • Screening renal – Analize medicale utile pentru evaluarea funcției renale: Sodiu, Potasiu, Clor, Creatinină, Uree, Clearance creatinina, Rata de filtrare glomerulară estimată (eGFR), examen sumar de urină (biochimie + sediment)
 • Screening diabet – Glicemia – test util în diagnosticul diabetului zaharat la persoanele aparent sănătoase (diabetul este o afecțiune comună, care debutează cu puține simptome) și în monitorizarea nivelului de glucoză la pacienții cu diabet. Hemoglobina glicozilată (HbA1c) – test de evaluare și monitorizare pe termen lung (2 – 3 luni) a nivelului de glucoză la pacienții cu diabet zaharat; testul poate identifica, de asemenea, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet.
 • Screening cardiovascularCreatinfosfokinaza (CK) – marker al afecțiunilor musculare și un bun indicator al efectelor secundare în cazul persoanelor cărora li se administrează medicamente care scad nivelul de colesterol. NT-proBNP – testul poate fi util în diagnosticul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă (inclusiv în evaluarea gradului de severitate) şi în detectarea afecţiunilor cardiace de severitate medie. De asemenea, este indicat pentru evaluarea riscului pacienţilor cu sindrom coronarian acut şi insuficienţă cardiacă congestivă şi pentru monitorizarea tratamentului pacienţilor cu disfuncţie ventriculară stângă. Troponina T hs reprezintă un marker independent de prognostic care permite aprecierea evoluţiei imediate, medii sau chiar pe termen lung în cazul pacienţilor cu sindrom coronarian acut. Testul este, de asemenea, indicat pentru stratificarea riscului la pacienţii cu sindrom coronarian acut şi pentru aprecierea riscului cardiac la pacienţii cu insuficienţă renală cronică.
 • Control anemie
 • Profil lipidic – Acest profil este reprezentat de un grup de analize medicale cu rol în determinarea riscului de dezvoltare a bolii coronariene. Colesterol total, HDL colesterol (colesterol „bun”), LDL colesterol (colesterol „rău”), Trigliceride.
 • Funcția tiroidiană – FT4 și TSH – reflectă modul de secreție a hormonilor tiroidieni. Anticorpi anti tireoperoxidază (TPO), anticorpi anti tiroglobulina – prezența anticorpilor este utilă pentru diagnosticul tiroiditei autoimune, care se poate asocia cu valori normale ale hormonilor tiroidieni. În timp, tiroidita autoimună poate determina hipo- sau hipertiroidism. Femeile cu această afecțiune pot prezenta dificultăți în a rămâne însărcinate, avorturi multiple, naștere prematură, complicații în sarcină și depresii post-partum.
 • Boli ale oaselor și articulațiilor – Parathormonul (PTH) și 25-OH-vitamina D sunt markeri utili pentru aprecierea sănătății oaselor. Administrarea nemonitorizată de suplimente alimentare de calciu și vitamina D poate afecta arterele coronare (vase de sânge care transportă oxigen și substanțe nutritive de la inimă spre restul corpului).
 • Boli infecțioase – Determinarea antigenului Hbs și a anticorpilor anti Hbs este utilizată pentru detecția, diagnosticul și/sau monitorizarea infecției cu virus hepatic B, respectiv pentru verificarea statusului anticorpilor post vaccinare. Anticorpii anti virus hepatic A (HAV) totali (IgM + IgG) sunt utilizați pentru a depista infecția cu virus hepatic A sau pentru verificarea statusului anticorpilor post vaccinare. TPHA este utilizat pentru screening-ul sau diagnosticul infecției cu Treponema pallidum, care determină boala cu transmitere sexuală denumită sifilis.
 • Markeri tumorali
 • Examen sumar de urină – Test screening pentru afecțiuni renale, metabolice și infecții ale tractului urinar.
 • Hemoragii oculte – Testul este folosit pentru depistarea hemoragiilor digestive (cancer colorectal, polipi de natură benignă, ulcer gastric sau duodenal).

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.