Nu lăsaţi copiii noaptea la calculator! Dr. Mihai Craiu avertizează: “Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

0
1315

Medicul Mihai Craiu explică, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii,  care sunt efectele pe care le produce lipsa somnului în organism. 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este cunoscut faptul că absența somnului are efecte grave asupra sănătății. De acum mai mult de un secol datează experimentele de deprivare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știinţific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 caței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24. Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, începând din ziua a 5-a. Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit“, a arătat medicul. 

Lipsa somnului duce la deces

Acesta a citat o lucrare medicală, recentă care prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv.  “Ințelepciunea populară face legătura dintre stomac și suflet/afecțiune… Dragostea trece prin stomac…. Se pare că mai multe trec pe acolo. Studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe (nu pe căței!!), a arătat că lipsa somnului duce la deces, după circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile. Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? In tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depășește nivelul mortal. Există numeroase dovezi ca ROS, în cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor şi proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice si a respirației“, susţine medicul.

Tot acesta atenţionează şi faptul că: “În grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). În cantități mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară. În cantităţi foarte mari ele produc stres oxidativ şi moarte celulară. Cum au dovedit cercetătorii americani ca acumularea ROS în intestin este veriga lipsă? Au folosit niște musculițe speciale, cărora le-au modificat niște gene în creier, astfel încât anumite procese din sistemul nervos să meargă fără pauză. Aceste musculițe chiar dacă erau lăsate în pace nu puteau să se odihnească şi mureau la fel de repede ca musculițele normale, expuse la agitaţie permanentă. În ambele grupuri se observa apariția unor cantități masive de ROS în tubul digestiv. Când au fost hrănite cu antioxidanți (molecule care blochează efectele stesului oxidativ), musculițele au supraviețuit, trăind normal, ca musculițele nestresate. Şi cele al căror creier era modificat genetic! Chiar dacă nu au dormit aproape deloc, din cauza activității continue a creierului, ele au supraviețuit normal. Același efect de acumulare de ROS, odată cu deprivarea de somn, a fost dovedit şi la șoareci”, a explicat dr Mihai Craiu. 

Nu lăsaţi copiii noaptea la calculator

În final, medicul a dat câteva sfaturi de bază pentru toată lumea. “Mai sunt câțiva pași de făcut pentru a trage concluzii practice pentru om. Vor fi găsite antioxidantele potrivite fiecăruia. Apropos de personalizarea tratamentului și de răspunsul diferit al oamenilor la aceeași medicație. Până atunci aveți grijă la somn – nu lăsați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătații! Şi nu dați antioxidante “minune”, promovate de tot felul de șarlatani, care au doar interese financiare. Sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră“, a încheiat medicul. 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.